Gıda Takviyeleri ve Steroidler

"Yerinizi tutun. Ateş açılmadığı müddetçe ateş açmayın, fakat eğer ki savaş istiyorlarsa bırakın burada başlasın." -John Parker

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
aPeopleArmy
Sürgün
Mesajlar: 162
Kayıt: 27 Mar 2018, 14:18

#1

Okunmamış mesaj

Spor camiasında bu tarz toz/steroid/hormon vb. konular ciddi yanlışlık ve dayatmalar barındıran konulardır. Bunu ele almak istedim.

Protein tozu, creatin tozu, bcaa tozu, glutamin vs. vs. Diye uzar bu tozlar -her birine farklı başlıklarda değineceğim-. Ve bu tozların genel adları; "Gıda Takviyesi"dir.

Bu gıda takviyeleri, herhangi bir zararlı madde içermezler ve bakanlık onaylıdırlar. Adındanda anlaşılacağı üzere bir besin/gıda takviyesidir.

(sıkıcı bir üslubum var evet.)

Ör; protein tozu, genelde bir ölçeğinde/servisinde 24gr protein vardır. Sen bu 24gr proteini yumurtadanda alabilirsin. Toz şart değil ama baktın acil işin çıktı, o gün beslenemedin ve aç karna spor yaptın, ne olacak? Kaslar senden protein isteyecek. Sende zamanın olmadığı için protein takviyesi olarak shake yapıp içersin. Bu gayet normal ve sağlıklı birşey, asıl protein almadığın zaman kaslar gelişemeyecek veyahut hızlıca toparlanamayacaktır.

Ör #2: Antrenman esnasında vücudumuzun glutamin depoları ani güç olarak kullanılırlar. Antrenman bitiminde ise glutamin depoları sıfırlanırlar, dolaylı olarakta kaslar mevcut kasları kullanmaya başlar. Buda kas yıkımı demektir. Buyüzden acilen glutamin depolarını tekrar doldurmak veyahut insülini yükseltmek gerek. Buda kana karışıcak en hızlı besini tüketmekten geçer, mesela haşlanmış patates veyahut glutamin/bcaa tozu. Neden haşlanmış patates dedim? Haşlanmış patates yaptığım tüm araştırmalara göre insülini artırıcak yeterli şekeri barındırıyor ve emilim süresi çok hızlı diğer besinlerle karşılaştırınca en iyisi haşlanmış patates ardındanda üzüm suyu oluyor -googleye glutamik index yazarak sorgulayabilirsiniz-. İşte herkesin haşlanmış patatesi gym'ye getirecek zamanı veya sabrı olmayınca devreye insülini artıracak seviyede basit şeker içeren protein tozları veyahut glutamin depolarıno dolduracak glutamin tozları, bcaa vb. Gıda takviyeleri devreye giriyor.

Halk dilinde yaygın olan; "Moruk duğal eniyisdr yeaw" dayatması saçmalıktan ibarettir -tutupta growth hormone ineyi batırın demiyorum, nüansa dikkat!-. Eğer yeterince iyi besleniyorsanız zaten hiçbir takviyeye ihtiyaç duymassınız. Ama beslenemediğiniz zaman da takviye şarttır. Takviye doğal değil ama zararlı hiçbir tarafı da yoktur.

Zaten takviyelerde yoktan var olmuyor sonuçta. Gıda takviyeleri, peynir altı suyu/yumurta/et/pankek vb. günlük tükettiğimiz besinlerin pratik amaçla toza çevrilmiş halleridir.

Ayrıca unutmayınki protein tozu sizi şişirmez veyahut extra kas eklemez, normal tükettiğiniz günlük proteinlerden bir farkı yoktur. Spor da kaslara ne kadar hasar verirseniz, gerekli protein ihtiyacı bazında o kadar gelişirler. Pirinçten/yumurtadan anormal bir etki beklemediğiniz gibi protein tozundan da anormal bir etki beklemeyin, çünkü yok öyle bir etkisi. Umarım anlaşılmıştır.

Halk dilinde yaygın olan; "qnq tozmu kullanıyon sen? Tozla bende şişirrim, hep toz bu kaslar" olarak kastedilen "Steroid"lerdir. Ama betalar cahillikten dolayı protein tozu sanırlar ve insanlarda kötü bir algıya neden olurlar. Ayrıca steroidtte her babayiğidin harcı değildir, iyi bi taşak ister ve mevcut yüksek kas kütlesi ve spor geçmişi ister.

Yani öyle köfte piş ağzıma düş, vurayım ineyi veyahut içeyim tozu şişeyim diye bir olay dünya tarihinde olmadı, olmazda. Fıtrata/bilime ters. Tabi betalar napsın? Spor yapmıyor amk eziği kendini rahatlatmak için aylarca/yıllarca spor yapan adama "bunlar hep toz" diye basıcak iftirayı. Kendilerini böyle rahatlatıyorlar.


Geleyim steroidlere...
Bu konu baya derin/karışık bir konu o yüzden özet olarak geçeceğim.

Steroid; growth/büyüme hormonu, testosterone/erkeklik hormonu, insülin hormonu, GH-1, vb. hormonların boldenon, winstrol, PCT vb. ilaçların genel adıdır.
Bunlar genelde kür şeklinde çoğunlukla ine olarak kullanılırlar.

Doktorlar bile hastalara nadir şekilde yazarlar ve çoğunlukla veterinerler danalarda kullanıyor bu hormonları.
Ayrıca bu hormonlar doğal değillerdir, yapaydırlar. Ve de yasaktırlar.


Bu steroidlerin zararlarından biri taşakları baskılamasıdır. Yani doğal testosteron üretimini durdurmasıdır -kısırlık-. Çünkü vücut fazla testosteron algılayınca dahada ihtiyaç duymuyor ve üretimi azaltıyor, enject edilen testosterona göre kısırlık yaklaşır veya oluşur. Uygun bir, kür sonrası tedavi denilen PCT yapıldığı taktirde taşaklar eski hallerine dönülebilir ama bu PCT ise 900tlden başlayan fiyatlarla BİM A. Ş. Bulabilirseniz.

Peki bu steroidi basarsam ne olur?

İyi beslenmediğin sürece, hiçbirşey olmaz knk. Herşeyin başı beslenmedir. En fazla vücut 5-6 kg su tutar. Yani su olarak 5-6 kg alırsın kür bitimi o suyuda atarsın, steroidin getirdiği zararlarla kalırsın. Ha iyi beslendiğin, proteini fazla aldığın taktirde 1 ayda 20kg civarı kilo alırsın, kasların çok hızlı gelişir, kaslar hızlı onarılır, yüksek bir güç/kuvvet artışı olur, agresif ve çok erkeksi davranış sergilersin.

Tabi bunlar aldığın steroide göre de değişir. İyi bir definasyon kürü ile vücudundaki yağ oranını çok hızlı şekilde düşürebilir, tüm kas hatlarını ve damarları belirginleştirebilir, testosteronunu tavan yapabilirsin.

Steroid kullananı nasıl anlarız?

Spor yapmadığında, soğukken bile kolları; pumplu ise steroidttir.
Normal halinden daha agresifse steroidttir -nüanslara dikkat edin burda-.
Sırtında büyük sivilceler oluşmuşsa steroidtir -genelde fazla protein alımında da görülür ama steroid daha farklı olur-.

Peki kimler steroid kullanabilir?

Knk 25 yaşından küçüksen, geeç. Zaten 25 yaşına kadar taşaklar makina gibi çalışır, yeterince testosteron üretir. Steroide ihtiyacın olmaz.

Eğer iyi bir spor geçmişin; minimum 2/3 yıl ve iyi bir kas kütlen yoksa da geeç.
Olası bir durumda sakatlık, kas problemleri riski çok çok yükselir.

Ayrıca eğer boyuna göre ideal kilon yoksa, geeeç. Çelimsiz vücudunla bu anabolizanları kaldırabileceğinimi sanıyorsun?

Ha gözünü karartıp illa steroid kullanacağım diyorsan; minimum 10 bin tlyi -orjinal ilaçlar, kaliteli beslenme, günde 2 defa antrenman vb. için- gözden çıkar. iyice bilgi edin -spor, tıp, hormon bilgisi- bu şekilde az riskle kapatabilirsin.

Ama emin olun hiç değmez, sağlık cidden herşeyden daha önemli, uyarımı yapmış olayım.



Bir diğer konu ise "Synthol"
Bu herhangi bir hormon veyahut toz falan değil. Bir nevi kollara veyahut istediğiniz bölgeye yağ/su vb. değişik karışımları iğne yolu ile enject ederek büyük göstermenizdir. Tabikide kas değildir, sallanan/sarkan bir et parçası görünümü verir.

Sınırı aşmadığınız sürece fiziksel/biyolojik bir zararı yok ama boşu boşuna hammallık yapmış olursunuz. Googleye synthol yazarsanız kullananları görürsünüz.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#2

Okunmamış mesaj

Güzel ve açıklayıcı olmuş, emeğine sağlık. Birkaç mevzuda eklemek istediklerim var.
Kasların antrenmandan sonra hemen proteine ihtiyacı olması durumu doğru değil, yıkımın başlaması için 48 saatten fazla aç kalmış olman gerekir. Gün sonunda makrolarını tamamlamışsan bir sorun yaşamazsın. (Kas kazanımı bazından söylüyorum, mikro gıdalar/vitamin ve mineraller genel sağlık bazında çok önemlidirler)
Youtube/instagram fenomenlerinin %95'i performans arttırıcı ilaç kullanırlar. Vücudunu beğendiniz diye birinin her dediğini yapmaya/kopyalamaya çalışmayın. Adam akıllı düzenli bodybuilding yapan birisi 2 senede genetik limitinin %90'ına yaklaşır, bundan sonrası sahip olanı koruma üzerine şekillenir. Bu sebeple çoğu kişi steroide başvurur çünkü istediğin kadar zor antrenman yap, gözle görülür gelişme kaydetmen çok zordur. Genetik de çok kritiktir, birisi kısa zamanda iyi gelişme kaydederse bu onu steroidli yapmaz. Vücut ağırlığı/Boy oranıyla yapılan bir hesaplama var, burada endeks %25 eşik olarak baz alınır. Eşiğin altındaysa naturel, üstündeyse ilaçlı olma ihtimalı çok yüksektir. Onun dışında bahsedilen roid rage/agresiflik, duygusal çalkantılar, jinekomasti gibi bir çok yan üründen anlaşılabilir. Bodybuilding dünyası çoğu sektör gibi kirlidir ve ilaç/supplement pazarıyla geçimini sağlar. Sporcular stereoid kullanır fakat anlaşmaları gereği bunu itiraf etmezler, paralarını böyle kazanırlar çünkü. Ama bu vücut geliştirme kötü demek değildir, sakatlıkları giderme, postür düzeltme, kas kütlesi kazanma, egzersizleri öğrenme açısından sağlam bir temel atımında kritik faydalar sağlayabilir.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık