Nötr kavramı ve kitap önerisi

"Bilimdeki her büyük ilerleyiş, hayal gücünün yeni bir atağından ileri gelir." -John Dewey

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
FD God
Sürgün
Mesajlar: 19
Kayıt: 18 Mar 2018, 14:39

#1

Okunmamış mesaj

Çevremdeki her şeye nötr olarak bakıyorum. Geniş çaplı düşünebilmek, yeni bilgiler elde etmek ve en önemlisi zıtlaşmış, ayrı düşmüş fikirleri sentezleyerek yeni bilgiler ortaya koymak için çok iyi bir şey. Bana verilen hazır cevapları asla sevmem, çünkü insan zihnini köreltmekten başka bir işe yaramaz.(istisnalar var elbette)

Örnek: Din ve bilim, ikisi de hazır cevaplardan ibaret. Müslümanların çoğu kendi menfaatleri için müslüman, kutsal kitap Kuran-ı Kerim'i okumadan müslüman, öteki dünyada çarpılmaktan, yanmaktan korkuyorlar. Sadece televizyonda duyduklarını biliyor bu kitle, fazlasını değil. Ayrı zamanda bilime inanan aptal insan kitlesi de maalesef benim gözümde aynı. Onlar ise verilen hazır cevapları etrafındaki insanlara "mış, mış, muş" diyerek anlatıyor. (örnekler fazlasıyla çoğaltılabilir. Konuma uygun gördüğüm için bu örneği vermek istedim)

Kendi gözlerim ile bakınca bir fark göremiyorum bu iki toplum arasında ancak, insan gerçekten kendisine verilen bilgileri araştırmış, okumuş, kendisine benimsemiş ise benim için saygı duyulacak bir insandır, çünkü bu hayatın anlamını yakalamak insanın kendisine kalmıştır. Hazır cevaplar bizim hayatımıza yön vermekten başka bir işe yaramaz.

Örnek2: Birisi müslüman diğeri ise agnostisizm (bilinmezlik) inandığını düşündüğüm başka bir insan. İkisine de sonsuz saygı duyuyorum, çünkü bir bilgiye inanmadan önce sorgulamayı bilenlerdir.

Sofie'nin Dünyası, yaklaşık 1 sene felsefe dersi görmeme rağmen eksikliklerimi tamamlayan bir kitap. Jostein Gaarder tarafından yazıldı.
Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#2

Okunmamış mesaj

Kanka islam dini dışındaki bütün yollar batıl yollardır. Zanna uymak, hakikati bulamamaktır. Yani her aşmış gibi takılan adam sana "sorgulayan hakikat savaşçısı" gibi görünmesin. İyi bir insan olmak nedir? Nasıl olunur? İyi insan olma kriterleri tanrı tarafından açık bir şekilde belirtilmiştir. "Benim insanlara zararım yok ben iyi insanım eki eki" kafası boş bir kafadır bunu diyen sadece toplumun normlarına uyarak kendi götünü rahatlatıyordur. Görmek isteyen açar kuran'daki doğa mucizelerini görür ve kitabın tanrı'dan geldiğini bilir. Görmek istemeyen ise "bize melekler gelsin", "fiziksel olarak görsem inanırım (??? bu da dini tamamen anlamamaktan gelen bi vızzık)", "hiç bir şeyi bilemeyiz" ve türevlerinde vızzıklar. Evet aklı kullanıp sorgulamak doğruyu bulmada en önemli olaydır ama gerçekten aklını kullanarak sorgulayan bizim üzerinde olduğumuz yolda olur zaten.
Sunucunun ise motivasyonunun ne olduğunu, sorgulayıp sorgulamadığını tam bilemeyiz ki zaten önemli bir mesele değil.
Özet: Her sakallıyı deden sanma kanka.
az7
Sürgün
Mesajlar: 36
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#3

Okunmamış mesaj

“Çevremdeki her şeye nötr olarak bakıyorum. Geniş çaplı düşünebilmek, yeni bilgiler elde etmek ve en önemlisi zıtlaşmış, ayrı düşmüş fikirleri sentezleyerek yeni bilgiler ortaya koymak için çok iyi bir şey.”
Bahsettiğin durum, bence başlık sonrası gelinmesi gereken noktalardan biridir.Tabi sentezleyip yeni birşeyler ortaya koymaktan ziyade sorgulayıp anlama amacıyla nötr olmak gerekir.
Nötr konumuna gelmek kolay değil, sebebiyse toplumsal,kütürel,fiziksel tabular, başlık bu tabuları aşmak için ortaya bazı malzemeler ve motivasyon koyuyor.Bu malzemeler elinde olmadan çoğu şeyi aşamassın sebebi açık, kültürel taklitten sıkılan biri kendi kültürüne tam zıt yönde de hareket edebilir sonra aştım ayaklarıyla kitleyi siqer ve bu duygusal bir aşmışlıktır ibneliğe kadar yolu var asfkjalfhkahlf
Attığın videoda saygıyı hak eden biri varsa o da 3:22de sahneye çıkıp kamera karşısında ki davranışlarıyla tebessüm ettiren keş abimizdir aslfsajlfsjllsa
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık