Ders Çalışma Düzeni

"Bilimdeki her büyük ilerleyiş, hayal gücünün yeni bir atağından ileri gelir." -John Dewey

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#1

Okunmamış mesaj

Beyler ders çalışmakla ilgili şuana kadarki tecrübelerimi aktaracağım taktik verec... -kardeşim hani taktik yoktu balık vermeyecektin eminönü'nde balık mı tutuyoruz lan-

Vereceğim planlar 4 tane nispeten ağır sayısal ders -matematik (geometri), fizik, biyoloji -bu ibne sayısal diye geçer ama mal mal ezber yaptırır, yine de iyice öğrenmek için videolu anlatım izlerseniz daha iyi olur- ünide 5-6 kredilik baba dersler) içeren programa göredir. Sözel arkadaşlar da faydalanacaktır da özellikle sayısal yani. Eğer demir disiplinle bunları yaparsanız hem konuyu öğrenirsiniz hem de gereksiz zaman harcamazsınız.

Ders Anlatılma Anı

-Ders anlatılırken hocanın anlattığı her şeyi anlamaya bakın. Çünkü o an anlamadığın bir şey olursa daha sonra evde onu anlamak için zaman harcayacaksın. Madem gelmişsin sınıfa orada 1-2 saat oturacaksın hocayı en verimli şekilde dinle maksimumu al.
-Derslerde önlerde oturmak (özellikle dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey olmadığından en önde oturmak) her zaman avantajdır, telefonunuzu da kapatırsanız önünüzde sadece hoca ve tahta olacağından dikkatinizi hiçbir şey dağıtamaz. Biraz sıkılma geldiğinde kendinizi zorlayın ama dinleyin hocayı.
-Not tutmak her zaman avantajınıza olacaktır. Üşenmeyin, not tutun. Konuların aklınızda kalmasına yardımcı olacaktır.
-Dersin ortasında düzeni bozmadan yapılan şakalar, espriler derse konsantreyi artırır, öğrenciler dersten düşmez, arada şakalar komiklikler sıkılmayı önleyecektir.
-Anlatılan konunun örneği çözülürken hocanın nasıl çözüldüğünü seyretmeyin, kendi defterinize, sıranıza, aklınızdan bir yerden kendiniz uğraşın çünkü başkasının bir şeyi yapmasını izlemekle kendin yapmak arasında fark vardır. Hoca çözerken de öğrenirsin ama kendin çözmeye uğraşırken daha bi öğrenirsin.
-Soru sorun. "Şimdi bunu sorarsam millet ne der?" , "mal jojuk xd olur muyum" gibi kaygılarınız olmasın. Siktir edin. Orada hocanın 5 dakikada anlatacağı şeyi evde yarım saat uğraşarak zar zor anlarsınız boşuna enerji kaybı. Ayrıca sınıfın çoğu anlatılan konuyu anlamaz ama sormaya da çekinir bu kaygılar yüzünden. Ha herkes konuyu anlasa bir siz anlamasanız bile sorun hocaya, diğerlerinin ne düşündüğünün bir önemi yok.

Bunları yaparsanız işin büyük kısmı bitmiştir zaten.

*Alternatif* Derse Girmeden Konuyu Anlamak

-Eğer size uyan buysa, hocanın 2 saatte anlattığı konuyu 1 saatte kendi başıma anlıyorum diyorsanız bunu da yapabilirsiniz tabiki ancak bu çok nadir olur.

Tekrar

Eğer beyne bir şeyi düzenli olarak hatırlatmazsanız beyin o bilgileri unutur. Futbolda da boksta da böyledir 2-3 hafta antrenmana gitmeyin sonra antrenman başında gerilediğinizi gözlemlersiniz -antrenman sonuna doğru tekrar eski forma yaklaşırsınız ısınırsınız olaylara yani bu da ayrı konu-. Yani tekrar yapmazsanız o gün anladığınız konuyu ertesi hafta "hoca nasıl yapmıştı lan bunu xd" olursunuz. Bu nedenle kendimce bir tekrar düzeni hazırladım.

Not: Dersaneye giden kankalarım tekrarlardan kısabilirler elbette.

Ders Sonrası Tekrar

-Ders bitip eve gelince o gün hocanın yazdırdıklarına göz gezdirin. Otobüste, metroda, serviste felan da yapabilirsiniz ama konsantre olun ve çözülen örnekleri kendiniz çözmeye çalışın. Eğer hocanın çözmediği örnekleri çözmek isterseniz ve yapamazsanız da mal gibi kalmayıp konu anlatımlısını öğrenmek isterseniz youtube'dan sorusunu çözeceğiniz konuyu arayın ve konu anlatımlı videodaki soruları önce kendiniz çözmeye çalışın -başlarda defterden formülleri kopya çekebilirsiniz yardımcı olur- sonra konu anlatımlısına bakın. Eğer ders anında yukarıda yazdıklarımı yaparsanız dersin ağırlığına göre 30 dakika-1 saatte olayı halledersiniz.

Ders Öncesi Tekrar

-Dersi dinlediniz, tekrar ettiniz ve bizden hurma kazandınız. Sıradaki aşama ise gelecek dersten önceki tekrar. İlk dersten sonra tekrar ettiğiniz konuyu ertesi dersten önce 10-15 dakika boyunca göz geçirirseniz ertesi derste anlatılacaklardan önce her şeyi sağlamlaştırmış olursunuz.

*Bonus* Ders Öncesi İşlenecek Konuya Bakmak

-Eğer kafayı yediyseniz bu metod tam size göre. Gelecek derste anlatılacak olan konuyu ders notlarına bakarak veya youtube'dan video izleyerek öğrenirseniz -tamamen öğrenmenize gerek yok 80 dakikalık ders için 1 saat bakmanız çokça iş görür- ders anında "öğrenme zorluğu eşiği"ni kırmış olursunuz ve derste anlatılanlar takır takır kafanıza işler. Bunu yaptığınız zaman durumunuza göre ders sonrası tekrarlardan kısabilirsiniz, yok ben illa kafayı yedim diyorsanız yukarıdakilerin üstüne bunu da ekleyin.

Haftalık Tekrar

-Eğer üsttekileri -bonus dışında- yaptıysanız haftasonu ders başına yapılan 30-40 dakika tekrar yetecektir. Haftalık tekrarla ders öncesi tekrar çakışıyorsa -ders salıdan salıya olur mesela bunun gibi- ikisini kapsayan 1 saatlik bir tekrar da işinizi görecektir.

Sınav Zamanı

Son 1 Hafta

Eğer benim bütün notlarım 90+, A olsun istiyorsanız son 1 haftadan itibaren çalışıp ek kaynaklardan soru çözerek ortalığın içinden geçebilirsiniz. Bence yapmayın, gereksiz. Eğer illa son 1 hafta çalışıp vaktinizi harcayacaksanız o kadar tekrara gerek yok son 1 hafta hangi ders olsa geçilir.

Son 3 gün

Eğer tekrarlarda eksikler yaşadıysanız, bazı konularda sıkıntınız varsa -genelde herkeste böyle olur- son 3 gün idealdir. Tüm gün çalışmanıza gerek yok, spor da yapabilirsiniz -ki sıkılmamak için yapın- ancak doğal olarak bazı şeylerden biraz kısmanız gerekebilir -gerekebilir diyorum gerekmeyedebilir-. Yani günde 4 saat okuma yapıyorsan 2 saate düşebilir veya günde 1 saat mal mal youtube'da video izliyorsundur izlemezsin işte bu saat ayarlarını herkes belirler kendine göre.
Tekrarlarda hiç eksiğiniz yoksa defterdeki soruları, sınavda çıkmış soruları çözün, bunu 3 güne yayın rahat rahat.

Son 1 gün

Eğer tekrarları yapmadıysanız, adam gibi hocayı dinlemediyseniz son 1 gün ne öğrenirseniz öğrenin 1 haftaya unutursunuz. Bu nedenle böyle yapmayın, sınavı geçecek kadar şöyle böyle yapsanız bile 1 hafta sonra her şeyi unutursunuz. Eğer bu sıkıntı yaratmayacaksa np ama ileriki konularla bağlantı varsa sıkıntı yaratır ve gereksiz zaman harcarsınız. Ha madem oldu tüm gün yardırın, sınavda çıkma ihtimali yüksek -geçen sınavlarda çıkmış- sorulardan başlayın.
Eğer tekrarları neredeyse eksiksiz yaptıysanız, hiç eksiğiniz yoksa illa en yüksek notu alacam diye çıldırmadıysanız çıkmış soruları çözün, defterdeki sorulara, kritik noktalara bir göz atın. Ayrıca bu liselilerin sınav haftası için de geçerli.

Sınavdan sonra biraz kafa dağıtın ama abartmayın, sonra bir salma durumu oluyor.

Ortalama Harcanan Zaman:

-Ders Anı : Zaten öyle ya da böyle derse gireceksiniz özellikle liseli kankalarım o nedenle fazladan bir kaybımız yok.
-Ders Sonrası Tekrar: 45 dakika
-Ertesi Ders Öncesi Tekrar (EDÖT): 15 dakika
-Ertesi Dersin Konusuna Çalışma: Ya olum manyak mısın bi git allah aşkına.
-Haftalık Tekrar: EDÖT yapıldıysa 30 dakika, çakışma varsa 1 saat
-Sınav Zamanı -ideal olan son 3 gündür ona göre yazıyorum- : Günde 2-3 saat

Sınav zamanından önce yaklaşık 7 hafta var dersek 45+15+1 = 2 saat sınav öncesine kadar bir ders 14 saat harcıyor. 4 tane baba ders olsa sınav öncesine kadar 56 saat harcıyor. Sınav öncesi de 8 saat var toplam 64 saat 7 haftada. Şimdi direk sayıya vurunca günde ortalama yaklaşık 1 saat 15-20 dakikaya denk geliyor. Bence makul.

Lise Son Özel

-Yazdıklarıma ek günde 3 ders tekrarı -maksimum 3 farklı ders olur heralde- (3x30 yapın ) üstüne 1-2 saat fazladan çalışma eklerseniz yardırırsınız. Sözelci sayısalcı farketmez programa her gün matematik ekleyin yani o gün ders işlenmemiş de olsa en azından matematiği tekrar edin hatırlatın beyne. Tekrar dışında aynı günde en fazla 2 derse bakın.

Genel Notlar

-Pratiğe yüklenmesi gerekenler tekrar kısmında pratiğe yönelebilirler, özellikle liseliler için "hocalara geldik" gibi kanallar ve soru çözümü verilmiş altına sorular koyulmuş olanlar biraz ezber tipe kaçsa da önemli değil.
-Not derdiniz yoksa basit dersler için dersi dinleyin ve son gün bakın, okulda, serviste bakın bunlarda son gün çalışmanın dezavantajları çok önemli değil.
-Elbette benim verdiğim program size tam olarak uymayabilir, uyadabilir işinize yarayan olursa ne ala. Saatlerde durumunuza göre oynama yapabilirsiniz elbette özellikle sınav öncesi artırabilir-azaltabilirsiniz.
-Sınav öncesi 1 haftaya ve 1 güne süre yazmadım gerekli değil.
-Ders anını ve tekrarları atlamanızı önermiyorum çünkü işin büyük kısmı son anda yapılan değil son ana kadar düzenli bir şekilde yapılandadır.
-Dersane ödevi yetiştireceğim diye fazladan kendinizi yıpratmayın, bırakın ceza versinler, ailenizi arasınlar, etüte bıraksınlar etütte haftalık tekrar yaparsınız.
-Ders çalışma saati azalabilir ama artacağını zannetmiyorum yani verdiğim 7 haftada 64 saat aşılmaz.
-Elbette mükemmel bir sistem değil ama fayda edeceğine inanıyorum, eksikler görürseniz alta eklemekten çekinmeyin
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#2

Okunmamış mesaj

Okumadım çünkü bu konuda tavsiye verecek nitelikteki son insanlardan biriyim fakat eline emeğine sağlık elbette faydalanan gürbüzler olacaktır.
Kullanıcı avatarı
aPeopleArmy
Sürgün
Mesajlar: 162
Kayıt: 27 Mar 2018, 14:18

#3

Okunmamış mesaj

Eyvallah knk işime yaradı.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#4

Okunmamış mesaj

Hazır üniversite sınavı yaklaşırken bu başlığı hatırlatmakta fayda var. Belli bir çalışma disiplini oturtmuş arkadaşların da ''ben zaten çalışıyorum yea'' demeden hoca dehanni'nin yazdığı tavsiyeleri gözden geçirmesi iyi olur. Belli bir disiplini oturtamamış arkadaşların ise önce en temel uyku, beslenme, spor gibi meseleleri tam halletmeleri disiplini oturtmalarını kolaylaştıracaktır. Bu iş paso çalışmakla değil öğrenmeyle olan bir şey o sebeble öğrenme yeteneğinizi geliştirecek olan uyku, beslenme, spor gibi alışkanlıkları ''1 seneden bir şey olmaz yea'' diyerek gözardı etmemenizi tavsiye ederim yani kararında olmak en iyisi, spor olarak da daha hafif olan bir şeyler tercih edilebilir.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#5

Okunmamış mesaj

[mention]Bold[/mention] : Kodumun sığırı okuyup okumaman çok mu önemli de yazıyorsun, ekleyecek/değer katacak bir şeyin yoksa emeğine sağlık de ve teşekkür et.

Geçmişteki mesajları okuyunca elimle yüzümü kapatıyorum devamlı, hani şu 3 ay önce sadece.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık