Kandil Geceleri Hakkında

"...De ki: 'Ben uyarıcılardan biriyim. Hepsi bu!" -Neml 92

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#1

Okunmamış mesaj

"Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında, yani 1516 yılında, genel olarak Filistin bölgesine uzun yıllardır görülmeyen aşırı ölçüde yağmur yağdı. Daha sonra, Halilü'r-rahman ziyaretine giderken ve dönüşte yine yağmur ve kar yağacaktır. Seferin bundan sonraki bölümünde, hatta Sina yarımadasında çölü geçerken yağmur yağdı ve bu da geçişi kolaylaştırdı.
İkindi vakti Kudüs'e gelen Yavuz, kentin dışında kurulan otağında biraz dinlendi. Kudüs Ermeni Patriki III. Serkis, Kudüs Rum Patriki Attalia ve bütün ruhbanlar ile kent halkı, gelip Yavuz Sultan Selim'i karşıladı. Bundan sonraki kent ziyareti, en ayrıntılı biçimde Fetihnâme-i Diyâr-ı Arap'ta anlatılmaktadır.
Kent ziyareti sırasında Mescid-i Aksa görevlilerine adam gönderilerek akşam namazının orada kılınacağı bildirildi. Görevliler tarafından cami 12.000 kandille aydınlatıldı." https://www.altayli.net/wp-content/uplo ... %C4%B0.pdf

"İslâm toplumlarında da bazı anlar kutlu sayılmıştır. Bu özel gün ve gecelerin bazılarına Kur’ân-ı Kerîm’de de işaret edilirken, bazılarına hadis-i şeriflerde değinilmiştir.
Günümüzde kutlu sayılan bu gün ve gecelerden bazılarının uydurma ve bid’at olduğuna dair tartışmalar olsa da Selçuklulardan bu yana Türklerde bu özel zamanlar kutlanmış ve kutlanmaya da devam etmektedir."

"Özel olarak kutlanan (ve özel ibadetler ifa edilen) beş mübarek geceye kandil denilmiştir. Osmanlılarda II. Selim (1566-1574) döneminde, camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakıldığı için mübarek addedilen bu gecelere (Hicrî takvimdeki sırasıyla; Mevlid, Regâib, Mi’rac, Berat, Kadir) “kandil geceleri” denildiği ifade edilmektedir." http://isamveri.org/pdfdrg/D02535/2009_ ... ASLANH.pdf

Daha birçok bilgi var son attığım linkte, bakabilirsiniz isterseniz.

Kısaca dinimizde "kandil" diye bir şey yoktur. Bugün kandil dediğimiz geceler, aslında zamanın Osmanlı'sından kalma geleneklerdir. Gelenek olarak kutlamakta bir sakınca olduğunu sanmıyorum, ama kesin olan bir şey var ki bu din değil. Günümüz dayatmaları sebebiyle bu gece camiler dolup taşmış olabilir, sevaplar işleniyor, Kur'an'lar okunuyor olabilir (yüksek ihtimalle Arapça okunuyor gerçi, eheh); fakat yarın camilere, insanlara baktığımızda bu gece gördüğümüz bu tabloyu göremeyeceğimizin garantisini verebilirim. Bazı kimseler tarafından uydurulduğu çok açık. Bu uydurmalara inanan milyonlar var. Sadece birkaç "mübarek" gecede ibadet etmenin kendilerini kurtarmaya yeteceğini sanan milyonlar bunlar.

Not: Kadir Gecesi'nin kutsallığı Kur'an'da net bir şekilde belirtilir (Kadr Suresi 1-2-3. ayetler). Ama dikkatinizi çekmek isterim; herhangi bir şekilde bire bin sevap, yahut bütün günahların affolması gibi olaylardan zerre kadar bahsedilmez. Çünkü yoktur. Kadir Gecesi'nin ne açıdan bin aydan daha hayırlı olduğunu ise şu anda bilmiyorum. Eğer bir fikriniz varsa belirtmeyi unutmayın.
Kullanıcı avatarı
Mitch
1. Nesil
Mesajlar: 81
Kayıt: 18 Mar 2018, 19:23

#2

Okunmamış mesaj

Kadir suresi 3. Ayette bin aydan daha hayırlıdır diyor kanka doğru Edip Yüksel in sitesinde kadir gecesini sormuşlar şöyle ifade etmiş:

SORU-7. Kadir gecesi ne zamandır ?(binden aydan hayılı gece ibadet edelimde kurtululım sayende)
CEVAP-7. Kadir Gecesi, Kuran’ın indiği gecedir. Ancak Kuran her mümine iner. Nitekim Kuran’da “Enzelnakum” (Size indirdik) ifadesi kullanılır. Kuran’ı anladığın, dinini sadece Allah’a özgüleyerek hayatını değiştirdiğin gecedir. O gece Kuran sana inmiştir. Papağan gibi okuduğun, okuyup da hayatını değiştirmediğin veya ölülere okuduğun, uyduruk hadisler ve mezhepler uğruna eksik ve anlaşılmaz saydığın Kuran sana inmemiştir. (97:1-4)
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#3

Okunmamış mesaj

[mention]Mitch[/mention]
Ne demek istediğini anlamadım kanka.

Kadir Gecesi'nin hayırlı olmasından bahsediyorsan yazımda belirttim. Günahların affından veya fazla sevaptan bahsediyorsan öyle bir şey görmedim Kur'an'da. Eğer gören olduysa bana da bildirsin, belki de yanlışımdır bu konuda misalen.
dun bugun yarin yazdı: 13 Nis 2018, 22:52 Kadir Gecesi'nin ne açıdan bin aydan daha hayırlı olduğunu ise şu anda bilmiyorum.
Şundan bahsediyor olabilirsin bir de. Orada da şunu demek istedim. Yani hayırlı, tamam. Ama ne açıdan?(1)

Yani kanka. Kısaca demek istediğini anlamadım ama düzeltmek istemiş olabileceğin yerleri -kendimce- belirtmek istedim şu yukarda. Daha net bir şekilde yazarsan iyi olur.

(1:
1. Biz bu (ilahi kelam)ı Kadir Gecesi’nde indirdik.
2. Bilir misin nedir Kadir Gecesi?
3. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır:
4. o gece melekler, Rablerinin izniyle ilahi bir esin taşıyarak bölük bölük inerler; (insanı) her türlü (kötülük)ten
5. emin kılar bu (gece), ta şafak vaktine kadar.

Bu kadar bahsediliyor. Sanırım hayırlı olmasının sebebi meleklerin esenlik getirerek insanı kötülükten -ki büyük ihtimalle ruhani kötülükten bahsediliyor burada- koruması. Yani iyileşme/keskinleşme açısından yararlı olabilir bu gece -Kadir Gecesi- yapılacak tefekkürler (şu tasavvuf boklarından bahsetmiyorum, yani genel olarak düşünme ve analiz). Şu anda sadece ihtimaller/tahminler üzerinden konuşuyorum yani henüz tam olarak anlamış değilim. İnşallah bir gün daha iyi kavrarım.)
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık