Bu illet canımı sıkmaya başladı

Değişim, yüzleşme ile başlar; itiraf et ve kurtul.

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
j1wtz
1. Nesil
Mesajlar: 20
Kayıt: 19 Nis 2018, 23:46

#21

Okunmamış mesaj

Artık başlık bir iftira başlığı değil. Sigara üzerine olan davamı -dava bile denemeyecek kadar aciz bir durummuş- kapatmış bulunmaktayım. Burası bir öneri, bir iftira başlığı olmaktan çıkıp, tamamıyla bir tartışma, fikir alışverişi yapılan bir başlığa dönüşmüştür.
Velhasılı kelam, sigarayı bıraktım. Başlık tartışma başlığı oldu, süreci hızlandıran ve nasıl malca bir hareket yaptığımı 100 çeşit kelimenin arasından incik boncuk seçip dile getirip yazan, söyleşen ahaliye sevgi ve saygılarımı iletmek isterim.
Çok duygulandım, yak aga y...

Az önce son sigaramı da yaktım beyler. Yaktım derken, sigarayı kırdım ve olduğu gibi yaktım. Hayatımdaki pisliklerin nasıl birer birer yok olduğunu görmek beni alfama yaklaştırıyor. Şerre hizmet eden hiçbir şey irademden güçlü olamaz, der, felsefemi yapar, iyi geceler dilerim.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#22

Okunmamış mesaj

j1wtz yazdı: ↑07 Haz 2018, 00:09
//*Metnin rezalet bir biçimde yazıldığının farkındayım, daha önce hiç yazılı bir şekilde bir şeyleri itiraf etmeme bağlıyorum*//
Ayrıca bu kısımda da aşağılık kompleksi sezdim.
Kanka aşağılık kompleksini birkaç yerde ben de kullandım ve yanlış kullandığımı farkettim. O kompleks yetersiz hissetme durumunu kabul etmek yerine o durumda kendini tatmin, kanıtlama çabası içerisine girmek demek. Yani ''ben kötüyüm şu konuda'' yazınca aşağılık kompleksi belirtisi olup olmadığını anlayamayız. Ama tutup ''ben kötü olabilirim ama sen de kötüsün'' tarzında açlıklarıyla konuşan bir insanın aşağılık kompleksi olduğunu anlayabiliriz.

j1wtz'nin açlıklarıyla kendi eksikliğini kapatmaya çalıştığını görmüyorum o alıntıda, yani aşağılık kompleksi belli olamıyor. Büyük ihtimalle terimin yanlış anlaşılmasından kaynaklı öyle yazmıştın.
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#23

Okunmamış mesaj

[mention]hellsbells[/mention]
hellsbells yazdı: 03 Tem 2018, 13:09 Kanka aşağılık kompleksini birkaç yerde ben de kullandım ve yanlış kullandığımı farkettim. O kompleks yetersiz hissetme durumunu kabul etmek yerine o durumda kendini tatmin, kanıtlama çabası içerisine girmek demek. Yani ''ben kötüyüm şu konuda'' yazınca aşağılık kompleksi belirtisi olup olmadığını anlayamayız. Ama tutup ''ben kötü olabilirim ama sen de kötüsün'' tarzında açlıklarıyla konuşan bir insanın aşağılık kompleksi olduğunu anlayabiliriz.
Örneğin ikinci kısmını ("ben kötü olabilirim ama..." kısmı) ve tatmin çabasına girme olayını tam anlayamadım, biraz açarsan sevinirim.

Aşağılık kompleksi psikolojide kullanılan bir terimmiş galiba. Google'dan biraz baktığımda tanım olarak "kişilerin kendini diğer insanlardan daha yetersiz olarak algılaması" şeklinde geçtiğini gördüm (http://psikolojik.gen.tr/asagilik-kompleksi.html). Yani sanırım senin dediğin gibi değil. Demek istediğini tam anlayamadığım için kesin olarak "değil" diyemiyorum, açıklayınca bu konuda tartışırız.

Bir konuda kötü olduğunu söyleyen birinin ürünlerine bakarız, mesela "Ben şiir yazamıyorum ya" diyen birisinin yazdığı şiirlere bakıp öyle karar vermemiz gerekir çünkü gerçekten yazamıyor da olabilir. Ben j1wtz'in yazısına bakınca bahsettiği gibi rezalet bir durum göremedim. Hal böyle olunca da aşağılık kompleksine girdiğini düşündüm.

j1wtz'in durumunu anlamışsındır, rezil bir durum olmadığı halde yazısına "rezalet" diyor ve bu bir hata. Bizim asıl sorunumuz "aşağılık kompleksi"nin tanımı. Bu konuda cevabını bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#24

Okunmamış mesaj

[mention]dun bugun yarin[/mention]

http://www.psikolojikyasam.com/makalele ... -kompleksi

Bu adam iyi anlatmış, aslında saf olarak aşağılık kompleksine sahip insanlara rastlamak çok zor. Yani kişinin yaşadığı kompleks aslında doğumundan beri ona değerin nerede olduğunun yanlış öğretilmesinden kaynaklanıyor ve düşük akıl seviyesi yüzünden neyin değerli neyin değersiz olduğunu farkedemiyor. Burda devreye üstünlük kompleksi giriyor, kişi yaralarını akılla çözmek yerine suni tatminlere, hayallere dalıyor. Aslında açlıklarıyla davranan insanların yaptığı şey işte.

Şimdi evet aşağılık kompleksinin tanımı kişinin kendini yetersiz hissetmesi ama aşağılık ve üstünlük kompleksi düşük akıl seviyesinde (ki kitleden bahsedebiliriz) ayrı olarak düşünülemez. Bir müddet sonra üstünlük kompleksi tezahür edecektir.

Ayriyetten aşağılık kompleksinin belirtilerini incelemeni tavsiye ederim, o belirtiler de üstünlük kompleksine ait özellikler yani terapistler dahi ikisini ayrı ele alamıyor.

J1wtz'nin aşağılık kompleksi olduğunu kağıt üzerinde dile getirebiliriz ama reelde ortaya anca o aşağılık ve üstünlük kompleksi kombinasyonuyla ortaya çıkacaktır eğer çıkabilecekse. Akıl kırıntısı ve akıl sahibi olan insanlar zaten değerin nerede olduğunu falan anlamış olacağı için aşağı yukarı sağ sol hiçbir komplekse girmeyecektir tanrı istemedikçe.
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#25

Okunmamış mesaj

[mention]hellsbells[/mention]

Anladım. Evet, aşağılık kompleksi bir süre sonra üstünlük kompleksini de doğuruyor dediğin gibi. Ama doğurmadığı durumlar da olabilir. Buna da dikkat etmek lazım. Mesela asosyal liselileri düşünebiliriz bu konuda. Bu kişiler de kendilerinin sosyal konularda başarısız olduklarının farkındalar ve üstünlük kompleksine girmiyorlar, kabul ediyorlar yani (bu hakikati kabul etmek değildir çünkü diğer insanlardan hiçbir eksikleri yok normalde; asosyal olmalarının, sosyal konularda başarısız olmalarının tek sebebi kendi kafalarında kurdukları tabular, örneğin aşağılık kompleksi bunlardan biridir). Bunlarda sadece aşağılık kompleksi var. Ha eğer bu asosyal panpalar hayatları adına hiçbir şey yapmazlar ve giderek akıllarını törpüleyip betalaşırlarsa sonraki yıllarda üstünlük kompleksi gibi şeyler geliştirmeye meyilli olurlar. Ki yaşlı emmilere baktığınız zaman çoğunda bu gibi komplekslerin olduğunu görebilirsiniz. Özetle dikkat çekmek istediğim nokta aşağılık ve üstünlük kompleksleri ayrı şeylerdir ama aklın olmadığı durumlarda birbirlerini besleyecekleri de göz ardı edilemeyecek bir gerçektir.
Kullanıcı avatarı
0neofthepeople
1. Nesil
Mesajlar: 27
Kayıt: 07 May 2018, 03:01

#26

Okunmamış mesaj

Sigara konusunda şu iki videoyu kullananında kullanmayanında izlemesini isterim.


Birde kapsamlı bir belgesel vardı adını hatırlayamadım. Hatırlayan varsa yazabilir.
Bunları izlemek sigarayı bıraktırmaz, farkındalık katar. Sende zaten bırakman gerektiğinin farkına varmışsın.
"sigara içmişliğim var diye sürekli olarak aç bir adam olarak mı devam edeceğim hayatıma?" Diye kendine sormuşsun. Hayır kanka sen hatandan dönmeye, kendini iyileştirmeye çalışıyorsan bu dahada takdir edilir. Zorla kendini biraz kanka hayırlısıyla bırakırsın.
"hamr" Kelimesinden konu açılmışken flörür den bahsetmek istiyorum. Maden suları, diş macunu, şebeke içme suları ve hazır birçok içecekte var. "aklı örten madde'' deyince benim aklıma ilk başta ''Flörür'' geliyor. Çünkü MG başına belirli IQ puanı düşününe yol açıyor. Ben maden suyunu çok içerim o yüzden flörür oranı yüksek olanlardan kaçınırım. En düşük olanlar kuka, sarıkız, beypazarı, laçin, damla. Detaylı kaynak isteyen buradan markaların mineral oranlarına bakabilir.
https://seyler.eksisozluk.com/turkiyede ... -faydalari
Şuna dikkat çekmek istiyorum, adamlar minerallerin önemi kısmında flörüre "diş ve kemik sağlığı için önemlidir" demiş. Neremizle gülüyoduk.


Birincil kaynak olmasada güzel videolar hazırlamışlar. Derinlemesine bir araştırma yapıp paylaşmak isteyen arkadaşlar varsa güzel olur.
Selametle.
Kullanıcı avatarı
legoprofesoru
1. Nesil
Mesajlar: 42
Kayıt: 10 Nis 2018, 15:46

#27

Okunmamış mesaj

Dostum ben de aynı mücadeleyi pornografi-mastürbasyon-orgazm zincirine karşı veriyorum. Hamdolsun şimdi çok daha iyiyim ve iyileşiyorum. Herhangi bir bağımlılığı bırakmaktaki iki kilit nokta: bırakmayı istemen ve bırakıp özgürleşeceğine gönülden inanmaktır. Kendini hor görmeden bu bağımlılığını kabul ederek tamamen yapıcı eylemlerle işe başla. her bağımlılık ruhtaki boşluğu dışarıdan doldurma çabasından açığa çıkar. Ayrıca sigara gerçekten beynin kimyasını değiştirir yani ha deyince bırakılamaması şaşırtıcı değil. Soruna her açıdan bak. Sadece sağlık değil ekonomik olarak da büyük darbeler yiyorsun. Sigaraya yine zam geldi, zaten ucuz bir şey değildi. Spor salonu ücretine aktarılabilir o para. En kötüsü sigara uzun sürede etkisini gösterir. Yaşıtlarında fazla etkisini göremezsin ama neler yapabildiğine şahit olmak istersen 50+ üstü adamlara bak.
Kullanıcı avatarı
j1wtz
1. Nesil
Mesajlar: 20
Kayıt: 19 Nis 2018, 23:46

#28

Okunmamış mesaj

Sizden bir şey saklamak istemiyorum, burada o kadar destek aldım, tavsiyeler verdiniz. Tam olarak bıraktım dediğim gün bırakamadım dostlar. 10 gün gibi bir süre kullanmaya devam ettim fakat geçen ayın 23'ünden beri kullanmıyorum, yuvarlak hesap 20 gün diyebiliriz. Sanıyorum ki o gün biraz fazla mutluydum, dikkatim dağıldı ve aldığım kararı kesin olarak uygulamamda bana engel oldu. Şu an ise sigara adına hiçbir şey yok. Ciğerlerimin kendini temizlemesi gibi bir durum var, onun dışında ara sıra rüyalarımda bir kaç defa sigara içtiğimi biliyorum. Sanıyorum bu durum sigaranın halen beynimde bir yer tutması ile alakalı. Onu da zaman içerisinde meydana çıkarılmayacak hale gelecektir beynim, biliyorum. Şu an durumlar iyi. Halen sigara kullananlar varsa aranızda, derhal bırakın. Emin olun, hiçbir şey sağlığınızdan ve iradenizden üstün olmamalı. Ben bu duyguyu ikinci defa yaşıyorum, ilkinde farkı hissetmiş olmama rağmen yeniden başlamama fazlasıyla üzüldüm. Eğer başlamamış olsaydım ilkinden sonra şu an 1 yılı paşa paşa tamamlamış olacaktım. Diyeceklerim bu kadar. Benim için bir aptallık dönemiydi. Eğer halen kendinizi sikko psikolojik durumlara sokup kandırmaya devam ediyorsanız, evet, bu da sizin aptallığınız. Bu başlık altında yazılan her entry'i dikkatlice okuyun. Kur'an'a yönelin. İbadetlerinizi yerine getirin, düzgün bir şekilde nefsinizi terbiye edin. Disiplinden mahrum kalmayın.
Allah'ın selamı üzerinize olsun.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#29

Okunmamış mesaj

Şu videoyu zamanında bir arkadaşıma yollamıştım ve izledikten sonra bırakmıştı. Birinin işine yarar belki diye buraya bırakıyorum.
mechatronico
Çaylak
Mesajlar: 1
Kayıt: 19 Ağu 2018, 01:09

#30

Okunmamış mesaj

Dostum ben de senin gibiydim geçen günlerde. Bugün 4. gün bugün de içmedim. Beyin yakın hedeflere daha sıcak bakar mantığıyla ilerliyorum. Sigarayı bıraktım demiyorum, bugün sigara içmeyeceğim diyorum kendime. Zihnini ne kadar kontrol edebilirsen bu bağımlılık o kadar az zorluyor insanı. Son 1 yıldır bi bıraktım bi başladım. Şimdi daha yeni bıraktım fakat bu sefer farklı geliyor, hiç istemiyor canım. Daha önceki denemelerimde 1.hafta en zoru idi. Şimdi hiç istemiyorum. Ha bir de bu tip bağımlılıklardan kurtulmanın bir yolu da bence kendi kendine konuşmaktır.
4 gün önce arabayı ıssız bir yere parkettim, kalan son dalım olduğunu biliyordum. Konuşmama başlamadan önce alfa frekansına geçirdim zihnimi. Kelimelerimle ve rahatlayarak. Çıkardım sigarayı ve benim için sigaranın anlamından ve kendime itiraf edemediğim şeylerden bahsettim. Konuştukça bu konuda kendimi daha iyi tanıdım ve başlangıcımı sağlamlaştırdım diyebilirim. Daha sonrasında sigarayı yaktım ve bundan sonra asla dedim. O son sigarayı içmemeyi de düşündüm ama içmesem onun etkisi daha yıkıcı olacaktı, benim üzerimde.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık