Esnaflık yapmak

"Bir adamın büyü dediği şey, diğer adamın tekniğinden ibarettir." -Robert Heinlein

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#1

Okunmamış mesaj

İnsanı tanımayı ve kitle psikolojisini daha iyi anlamayı birebir tecrübe ettiren bir meslek dalıdır, hatta çoğu mesleği kapsar desek yanlış olmaz. Yazları 2-3 ay çalışırım beyler tanıdıklarımın yanında, ticaret üzerine kurulu yerler oluyor genelde ve sürekli iletişim kurmak durumunda kalıyorsunuz müşterilerle.

Başlıktan önceki zamanlarımda bu çalışma/iletişim temposunu lehime çevirecek bir silahım yoktu, insan hakkında yüzeysel bir derinliğe sahiptim sadece. Fakat başlıkla tanışınca ister istemez antrenman sahası haline geliyor iş yeri, pek eşit şartlara sahip olmasada bir nevi saha görevine çıkıyorsun her gün . Bu nedenle düzgün bir mantaliteyle iletişim odaklı bir işte -satış görevlisi vs.- kısa süreli de olsa, çalışmanızı öneririm.

Örneğin bu başlığı açmadan önce iki müşteri geldi; özel sektörde sikile sikile, akılsızlığın da getirisi ile betalığa kaymış tiplerdi böyle. Alacakları varmış ve bizim işveren de zamanında ödememiş -özel sektör skills- . Çaktırmadan 2-3 laf sıkıştırdı araya vay efendim bir adam varmış erkenden ödüyormuş borçlarını vs.

Aslında adama ödeme zamanında yapılmamış, dediklerinde hak payı var gibi görünüyor ama adamın hali tavrı kötü niyetini, açlıklarını ortaya koyuyor. Burda adamın analizini yazamam yani istesem de olmaz, anlatmak istediğim; iletişim kurduğunuz vakitler, sağ ön beyine yazılmış kodlar sol ön beyine de işlenmeye başlıyor, tam tersi de gerçekleşiyor, iletişim kura kura olayları öğrenmeye/sağ öne atmaya başlıyorsunuz. Birbirini besleyen bir döngü çıkıyor ortaya. Ticari işler de iletişim imkanı sunduğundan bol bol pratik yapmamızı sağlıyor.
Kullanıcı avatarı
Teknokrat
1. Nesil
Mesajlar: 19
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:00

#2

Okunmamış mesaj

Bu tip işlerde kısa vadede çalışmak insanı geliştiriyor ancak 2, 3 ay sınırını geçince sosyal verimden çok fiziksel olarak yıpranman kalır yanına. (İşin niteliğine ve yoğunluğuna göre değişir) Yazları garsonluk yaptım ve kahvehanede çalıştım tip tip insanla muhattap oluyorsun ve ister istemez sağ beyin kodluyor bu tiplemeleri. Bu yılda 1 ay sabit bir yerde çalışıp sonra ki 1 ay elimde birşeyler pazarlamayı düşünüyorum ikna edicilik açısından vs. Tek yerde çalışmak ciddi anlamda sıkıyor beni çünkü. Onun dışında ustanın saha ödevlerini yapmadıysanız tüm yoğunluğunuzu bu yaz buna vermenizi tavsiye ediyorum travmalarınızı aşmanızı sağlayacaktır ve değişimi ciddi manada hissedeceksiniz size alfanızı hissettirecek şey saha ödevleri diyebilirim, tabii doğru yapmanız şartıyla. Onun dışında sosyolojik , toplumsal makaleler okumanız ve toplum yapısını incelemeniz sosyal anlamda geliştirir. Bu kültür niye böyle şekillenmiş, nerden geliyor gibi yada farklı toplumlar nasıl, kendi toplumumun yaptıkları yapmadıkları vs. mantık, analiz yönünüzüde feci şekilde geliştirecektir.
Kullanıcı avatarı
aPeopleArmy
Sürgün
Mesajlar: 162
Kayıt: 27 Mar 2018, 14:18

#3

Okunmamış mesaj

Baba mesleği olarak çocukluğumdan beri manavda çalıştım, 10 yıl kadar.
Ve size şunu söyleyebilirim, kimin müşteri olduğunu, satın alacak olduğunu halinden hareketinden veya ilk cümlelerinden anlıyorduk.
Bazen sadece fiyat sorup, almayacak olanlar ile dalga geçerdik. Esnaflık iyi bir analiz yeteneği kazandırır.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#4

Okunmamış mesaj

[mention]Teknokrat[/mention]

Oyun ve disiplin gibi şeyler kavramsal olduğundan size hemen bir anda değiştirilebilir gibi geliyor ama bunlar kaslar gibi fiziksel şeyler. Düşünün bir : oyunu ve disiplinli olmayı öğrenmek ne demek? Beyninizde yeni nöron ağları kurmak demek. Daha önce hiç otomatize etmediğiniz şeylerin beyninizde bir devresi yok ki! Bunları kurmanız lazım. Bunlar da kaslar gibi fiziksel alemde yer alan hücreler ve kas geliştirir gibi yavaş yavaş kurulan şeyler.

O nedenle bir gün gidip 30 kıza yürüyen adam, aynı tempoda 1000 kıza yürüse de havasını alır, haftada 3 kere ama düzenli yürüyen başarır diyoruz. Disiplin de aynı. Disiplin demek, kendi kararınızla bazı davranışları otomatik ve düzenli hale getirmeniz demek. Bunun için o otomatikliği sağlayan beyin devrelerini geliştirmeniz lazım. Kas geliştirir gibi.


redpill diye bir şey hakkında yazılar yazılan bir forumdan alıntıladım. Puacı diye hüküm vermek yanlış olur, insana dair hakikatleri yansıtabiliyor alıntıda olduğu gibi.

Şimdi iş hayatı fiziksel yorgunluk getirir fakat sağladığı disiplin her ne kadar sunni olsa da toparlanmaya yardımcı olur. Sabahları kalkmakta zorlanıyorsundur ama iş için 6.30 da evden çıkman gerekir, 3 ay boyunca bunu içselleştirirsen faydana olur. Disiplin konusunu saha görevine de uygulamak lazım. Mesela başlığı ilk okuduğumda ödevleri ertesi gün tamamen bitirdim ve pasajdaki gibi o gün 20 kıza değil 1000 kıza da görev yapabilirdim, ama aradan zaman geçince o momentumu koruyamadım haliyle çünkü vize gecesi 10 saat yardırmış öğrenciden farkım pek yoktu. Şimdi 3 ay boyunca hebele hübele yardırmak, hele ki önceliğe almak anlık momentumu artırsa da uzun vadede etkisiz olabilir, olur demiyorum olabilir. Pasajdaki hücreler ve kas benzetmesi yerinde olmuş bu açıdan.

Alfamızı hissettirecek minvalinde cümleler anlık adrenalin artışı ile cesur hissetmenden kaynaklanıyor aslında. Bu hissi bu güne kadar tanımayınca görev anında hissedilen cesurluğu ''alfayı hissediyorum'' zannetmek gayet normal kanka. Forumda yazmışlardı alfanın fazlaca parametreye bağlı olduğu, öyle ''aha çözdüm, şimdi alfa oluyorum len'' gibi olmayacağı vs. Bu sebeble saha görevlerinden kritik cevapları almayı beklemek yanlış olacaktır. Ne abartabiliriz ne de yerebiliriz, disiplinli bir şekilde yapıldığı müddetçe faydasını görürüz ama merkez kilit noktası değil tabi.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#5

Okunmamış mesaj

Üç ay çalıştım beyler ve edindiğim tecrübeler ile yanıldığım kısımları açıklayacağım.

''Sabahları kalkmakta zorlanıyorsundur ama iş için 6.30 da evden çıkman gerekir, 3 ay boyunca bunu içselleştirirsen faydana olur."

Ne amaçla içselleştireceksin? O saatte kalkma amacın iş için oluyor kalkıp kendini geliştirmek vs. için değil bu yüzden iş bitince o saatte dinç bir şekilde güne başlama motivasyonumu kaybettim. Üç ay içerisinde bir eğilim oluyor vücutta erken kalkmak için fakat yeterli olmadığını anladım.

Ayriyetten ilk 1.5 ay boş zamanlarımda bir şeyler okumaya araştırmaya çabalarken güya disiplinli olmama yardımcı olacağını sandığım iş yavaş yavaş gevşememe yol açtı. Gerek iş yükünün yavaş yavaş artması gerek fiziksel yorgunluk derken önce okumalar aksadı sonra araştırmalar derken üç ayın sonunda disiplin namına kırıntılar kalmıştı. Burda tüm suçu üzerimden atmıyorum bilhassa koşullara göre önlem almadığım için bunlar başıma geldi -oysaki bunu yapmanın kritik olduğunu daha önce belirtmiştim forumda demek ki anlamamışım aklımla-. Mesela her akşam kütüphaneye gidip bir düzen oturtabilirdim ya da benzer şeyler yapabilirdim.
Kullanıcı avatarı
aurorα
1. Nesil
Mesajlar: 46
Kayıt: 19 Mar 2018, 19:16

#6

Okunmamış mesaj

aPeopleArmy yazdı: 23 Haz 2018, 02:47 Baba mesleği olarak çocukluğumdan beri manavda çalıştım, 10 yıl kadar.
Ve size şunu söyleyebilirim, kimin müşteri olduğunu, satın alacak olduğunu halinden hareketinden veya ilk cümlelerinden anlıyorduk.
Bazen sadece fiyat sorup, almayacak olanlar ile dalga geçerdik. Esnaflık iyi bir analiz yeteneği kazandırır.
Şu çomarlığı yapmamaya dikkat:
Ben hiç büyük marketlerin müşteri bir şey satın almazsa defolsun mantığında olduğunu görmüyorum, tam tersine gelsinler bir şey almasalar da akılları bir ürünümüze takılır veya fiyatlara bakar ve sonra gelirler; veya ayakları alışsın kafasındalar. Ancak küçük esnaf bazen malca bir tutum sergiliyor. Geçen gün kaleci eldiveni bakmak için bir dükkana girdik, e yanımızda para yoktu; zaten hurra ilk geldiğimiz dükkandan mı alacağız? Elbette paramız olmasa da girdik ama ben büyük yerlerin aksine gerildim maalesef, çünkü üstte yazdığım kafada olabiliyorlar. Neyse o dükkanda eldiven var mı, ürünler nasıl, öğrenmek ve kafamızdaki özellikte bir eldiven varsa nasıl diye bakmak artı o dükkandaki fiyatları öğrenmek için girdik.
Oradaki esnaf yıllardır esnaf sanırım yaşlıydı. Ve direkt anladı bizim almayacağımızı paramız da yoktu. Resmen yürüyün gidin tavrı vardı adamda. En son biz incelerken malları ( sanki bir şey kaybediyor, veya zor bir iş tanıtmak ) alacak mısınız diye sordu. Hayır bakıyordum dedim adam biliyorum belliydi zaten tribine girdi.
Neyse çıktık. Ben olsam almazdım o dükkandan ama ne oldu? Para alıp o dükkandaki ürünü almaya gittik başka bir gün.
Yani esnaflara hemen almasak da ürün bakmak için gitmek onların yararına olmalı. Esnaflar da almıyorsan git kafasından ziyade ürünlerini pazarlamakla, kafada yer etmekle meşgul olmalı. Büyük yerlerdeki gibi.

Teknokrat yazdı: 22 Haz 2018, 22:28 sosyolojik , toplumsal makaleler okumanız ve toplum yapısını incelemeniz sosyal anlamda geliştirir. Bu kültür niye böyle şekillenmiş, nerden geliyor gibi yada farklı toplumlar nasıl, kendi toplumumun yaptıkları yapmadıkları vs.
Bu gibi yazılara nasıl ulaşabilirim,
Mesela direkt Türk kültürü makale yazsam iyi olmaz diye düşünüyorum?

Bildiğin yazıları paylaşır mısın?

hellsbells yazdı: 27 Eyl 2018, 12:39 Üç ay çalıştım beyler ve edindiğim tecrübeler ile yanıldığım kısımları açıklayacağım.

''Sabahları kalkmakta zorlanıyorsundur ama iş için 6.30 da evden çıkman gerekir, 3 ay boyunca bunu içselleştirirsen faydana olur."

Ne amaçla içselleştireceksin? O saatte kalkma amacın iş için oluyor kalkıp kendini geliştirmek vs. için değil bu yüzden iş bitince o saatte dinç bir şekilde güne başlama motivasyonumu kaybettim. Üç ay içerisinde bir eğilim oluyor vücutta erken kalkmak için fakat yeterli olmadığını anladım.

Ayriyetten ilk 1.5 ay boş zamanlarımda bir şeyler okumaya araştırmaya çabalarken güya disiplinli olmama yardımcı olacağını sandığım iş yavaş yavaş gevşememe yol açtı. Gerek iş yükünün yavaş yavaş artması gerek fiziksel yorgunluk derken önce okumalar aksadı sonra araştırmalar derken üç ayın sonunda disiplin namına kırıntılar kalmıştı. Burda tüm suçu üzerimden atmıyorum bilhassa koşullara göre önlem almadığım için bunlar başıma geldi -oysaki bunu yapmanın kritik olduğunu daha önce belirtmiştim forumda demek ki anlamamışım aklımla-. Mesela her akşam kütüphaneye gidip bir düzen oturtabilirdim ya da benzer şeyler yapabilirdim.
Knk koşullara göre önlem almak dediğinde, sen çalışmanın disiplin için iyi olacağı hipotezini öne atmıştın ve bunun her zaman doğru olmayacağını gördüğün an plan değişikliğine gitmeliydin, bunu mu kasttettin?
Bununla ilgili bence güzel bir kitap var: Problem çözümüne giriş 101 . Basit gelebilir kimilerine ama bence eğlenceli ve yol gösterici.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık