Devlet vs Özel Sektör

"Bir adamın büyü dediği şey, diğer adamın tekniğinden ibarettir." -Robert Heinlein

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#1

Okunmamış mesaj

https://www.kontrolkalemi.com/forum/kon ... lar.85115/

"Maaşlarda öyle sanıldığı gibi yüksek değil. Biz toplum olarak niye hep parayla kıyaslama yapıyoruz, çünkü tek kıstasımız para. Özelde mühendislerin ne durumda olduğu çok açık belli iken, mühendislerin kaç parayla çalıştığını abartmalar da dahil yorumluyoruz da, mühendislerin bir çoğunun cumartesi akşamına kadar çalıştığı, yetmedi pazar günüde çalıştıkları, sigortaların asgari ücretten yattığını, işsizlik ve mobbingden niye bahsedilmiyor acaba? Özel sektördeki mühendis maaşlarını bilenler bunları bilmiyor mu? Ölümlü hayatta bu kadar yıpranmaya gerek var mı?"

"_Glorious_ Hocam , üniversitede okuyan öğrenci devlette çalışmayı düşünmüyor. Sanıyor ki piyasada müthiş işler onu bekliyor. Devlete girmek başarısızlık diye algılıyor. Günde 8 saat boş boş oturacam, bir ömür aynı maaşa kalacam bana göre değil diye düşünüyor. Sonra bir bakıyorsun mezuniyetten iki sene sonra kendini kpss sınavında buluvermiş. Olay devlette körelmek falan değil, bütün olay çok para kazanmak, alt egomuzu tatmin etmek. Para güç demektir. Etrafta ve arkadaşların arasında kendimizi iyi hissetmek. Şu an ki sistemde bunu tavsiye ediyor. Ne yap ne et zengin ol böylece saygınlığın olsun. Ben fakir bir aileden geliyorum, etrafımda şu söylediğim örneğe çok uyan insan gördüm. Benim derdim para değil. Para tabii ki önemli ama birinci sırada değil.Benim derdim hayatımı yaşamak. "

Olayı belli meslek gruplarına özgü zannetmeyin her meslek için geçerlidir bu. Linkte özellikle yelek 87 abimizin yazdıklarını okursanız ilerde neyle karşılaşacağınızı görürsünüz.
Devlete girerseniz iş yükünüz hafif olur, nispeten otla bokla uğraşmazsınız, izin almanız rahat olur tatilinizi yapar kafanızı dağıtırsınız. Yani asıl amacınıza odaklanırken parayı da araç olarak kazanmış olursunuz.
Özelde ise size verilen o yüklü parayı sizden zaman, stres, yıpranma olarak geri alırlar. Eforunuzun çoğunu şirkete vermeniz gerekir.

Başkalarının sözlerine aldanmayın beyler, onlar iyi bir arabaya binerek, iyi bir evde oturarak tüm sorunlarının çözüleceğini düşünüyorlar -aslında düşünemiyorlar düşünseler böyle olmaz dfklgjdl gördüklerini taklit ediyorlar-. Yüksek puanlı bir bölümü kazanıp, sonra da bölümü iyi puanla bitirip biraz prestiji olan bir yere girince mutlu olacaklarını zannediyorlar. Eğer görebiliyorsanız bunların hiçbiri cevap değildir.
Kullanıcı avatarı
lotusforeverx
Çaylak
Mesajlar: 9
Kayıt: 22 Nis 2018, 10:15

#2

Okunmamış mesaj

Aynen ama şu da var. Mesela ben Metal Teknolojisi bölümündeyim. Detaylandırırsak kaynak'çı. Ama hocalar kamu'yu önermiyorlar. Çünkü devlet'te kaynak ile alakalı bir şey öğrenemezsin dediler aslında staj için biraz onlara hak verdim. Staj bitsin kendimi kamu'ya atma yolları arayacağım.
Kullanıcı avatarı
Harara
1. Nesil
Mesajlar: 16
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:48

#3

Okunmamış mesaj

Rahatlık konusunda devlet daha rahat doğru söylüyorsun ama özel sektörde piyasayı öğrenmede çok daha iyi, tüm ömrünü devlette birşey öğrenmeden geçirmek var bir de piyasayı öğrenip belli bir yerden sonra neden bir şirkete bağlıyım deyip kendi işini kurmak var.

Aslında tamamen kişisel, risk almaktan korkuyorsan özelde de devlette de başkasına para kazandırmaktan başka bir işe yaramayacaksın, özelde çok çalışacaksın zorlanacaksın evet ama gelişimin temelinde zorluk yok mudur ?
Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#4

Okunmamış mesaj

Harara yazdı: 28 Eyl 2018, 19:34 özelde çok çalışacaksın zorlanacaksın evet ama gelişimin temelinde zorluk yok mudur ?
Kanka hayatta hangi konuda kendini geliştirmek istersen iste zorluklarla karşılaşacaksın. Bu konu futbol da olabilir masa tenisi de olabilir matematik de olabilir dünya lol şampiyonu olmak da olabilir. Soru şu, dünya bir imtihan yeri ve insan ömrü kısıtlıyken bu ömrü ne için harcayacaksın?
Cevabı vereyim kurtuluşun için kanka. Eforunun büyük çoğunluğunu kurtuluşa, kalan kısmını ise kurtuluşuna destek olması için harcayacaksın. Piyasada iş öğrenip biraz statülü bir mevkide çalışıp iyi para kazanmak seni kurtarmayacak, verdiğin emeğe asla değmeyecek. Optimumu gözetmek zorundasın (ideal çaba/getiri oranı). Elbette hayatını idame ettirebilmek için belli miktar para kazanmak zorundasın ama bunun için kıçını yırtmaya değer mi? Bütün zamanını getirisi az olan işlere harcarsan nasıl demir disiplinle kendini ittifağa kabul edilecek seviyeye getirip, sonra bu ittifak içinde kendini demir disiplinle tanrı'ya hizmete adayacaksın? Bilirsen bunlar sorgulanmaya değer şeylerdir.
esref su iciyor
1. Nesil
Mesajlar: 43
Kayıt: 19 Mar 2018, 12:12

#5

Okunmamış mesaj

[mention]hoca dehanni[/mention] ye katılıyorum. Saçma sapan işlere de efor sarfedip çok üst düzeylere gelebilirsin ama ne işine yarayacak? Bu dünyada seni üst statülere filan getirecek belki ama amacın bu dünya mı olmalı?

Buna istinaden beyler bazı meslekler vardır ki zor olmasına karşın size departmansal olarak çok şeyler katabilir, disiplinli olmanızda yardımı olabilir, ekmeğinizi de rahat bir şekilde kazanabilirsiniz. Şunu sormak istiyorum; gerçekten vaktinin büyük kısmını alacak da olsa, kendini yetiştirmende sana pürüz çıkarmayacak hatta belki ivme kazandıracak, boş yönleri olmasına karşın aklını işlettiğin takdirde hayata dair dersler çıkarabileceğin, genelde extreme şeyler yaşadığın için hastalıklarının kendini belli edebileceği dolayısıyla sana çözüm için fırsat sunacağı tarzda bir işte çalışmak nasıldır? Aynı zamanda yatkınlığın var ama dediğim gibi çok zaman gömmek zorundasın. Şahsen ben bu tanımlamaları sadece kafamdaki mesleği düşünerekten yazdım. Ne olduğunu belli nedenlerde ötürü söyleyemesem de bunun üzerine yorum yaparsanız sevinirim. Ben bir taşta iki kuş vurmak gibi düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#6

Okunmamış mesaj

[mention]esref su iciyor[/mention]
Bana göre dediğin şey insanın yaptığı işe bakış açısıyla alakalı. Sıradan birine göre dövüş sanatı adam dövmek kendini savunmak iken Bruce Lee için insanın kendini ifade etmesinin yegane yoludur. Sıradan bir yazar sadece fikrini belirtmek için yazar, vizyonu yüksek olan ise nesilleri aydınlatmak isteyebilir. Bir inşaat işçisine bile "niye çalışıyorsun?" diye sorsan "taşları diziyorum" derken, diğeri "milyonlarca insana fayda sağlayacak bir eser yaratıyorum" diyebilir.
Olay ne yaptığından daha çok nasıl ve ne için yaptığınla alakalı. Bu da aslında senin karakterinle doğrudan alakalı. Maksimum faydayı da kendi yatkınlıklarını, yeteneklerini keşfederek bulabilirsin.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık