Kendini övmek

Kardeşler birlikte durur ve sorunları birlikte aşarlar.

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
aurorα
1. Nesil
Mesajlar: 46
Kayıt: 19 Mar 2018, 19:16

#1

Okunmamış mesaj

Beyler bir sorum var. Birisinin iyi giyinmesi ve iyi giyindiğini düşünmesi, bilgili olduğunu düşünmesi ve söylemesi, her türlü kendine yüklediği değer bir hastalık mıdır? Galiba tasavvufta böyle bir düşünce var. Bunun aslı nedir?

2. Olarak tcmanın sen mükemmelsin demesini nasıl yorumluyorsunuz, sizce demesinin nedeni ne?
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#2

Okunmamış mesaj

Telkinlerin tek bir amacı var, o da bilinçaltını programlamak. Sağlıksız işletim sistemini yıkmak. Tabi bu sadece telkinle olacak iş değil, nitekim puacıların/kişisel gelişimcilerin bir bok olamamasından anlaşılabiliyor bu. Akılla hastalıklarını kavrayıp iyileştirme gayreti gösterdiğinde yardımcı olacak şeyler sadece telkinler. Ayriyeten, bir alfa sahip olduğu meziyetlerinden dolayı övünmez, çünkü Tanrı tarafından verilmiş olduğunu ve bu meziyetlerden sorumlu tutulacağını bilir. İyi giyinmek zaten meziyet filan değil de orası ayrı mevzu. Bahsettiğin tipteki insanlar hastalıklı kişiler, aslen toplumun çoğu içinde böyle düşünüyor ama yalnızca bazıları dışa vuracak kadar beta oluyor ehehe.
Ek olarak. Tasavvuf başka bir dindir ve İslam'la alakası yoktur.
az7
Sürgün
Mesajlar: 36
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#3

Okunmamış mesaj

Kendine değer yüklemenin hastalık olduğunu düşünüyorum, değerli hissetmek istemenin temel sebebi değersiz hissetmek olabilir, iyi giyinmek ve iyi giyinmekle övünmek farklı şeyler.
Tasavvufta ibni arabi ekolünde bu düşüncenin temel sebebi yanılmıyorsam şudur, ben o'yum o bendir, bu yüzden birey olarak öne çıkmak yoktur.

Başlıktaki telkinlerin sebebi çevrenin, toplumun, ananın giydirdiği gömleği çıkarıp, mükemmellik gömleğini giymek, mükemmellik telkinlerinin temelinde de 'alfa'lık yatar, başlıkta mükemmellik alfalığa dayandırılır, buna ulaşmak içinde önce arınman gerekir, arındıktan sonra bir yol seçersin, bu yola başlıkta sürekli işaret edilir, yani toplum, çevre vs. prangalarından kurtulmak bir noktaya kadar önemli asıl önemli olan bunlardan kurtulduktan sonra ne yapacağındır.
Kullanıcı avatarı
Sokratesin Sakali
1. Nesil
Mesajlar: 52
Kayıt: 23 Mar 2018, 21:19

#4

Okunmamış mesaj

Bilgili olduğunu düşünmesi ve söylemesi, her türlü kendine yüklediği değer bir hastalık mıdır?

Kanka öncelikle birisinin öyle olduğunu düşünmesi öyle olduğu anlamına gelmez.Ayrıca birisinin sürekli kendi meziyetlerini övmeye ıkınması onay ve ilgi ihtiyacı hissettiğini gösterir. Fakat şöyle bir durum var , ronaldonun ben iyi top oynuyorum demesi bir hastalık değildir , çünkü adam cidden öyle. TDutupta sürekli futbol üzerinden kendini övüyorsa ve tatmin olmaya çalışıyorsa, hastalıktan söz edilebilir.
Değer konusuysa başka. Dışarıdaki bir çok insan değeri yanlış yerde - karı kız , para , toplumdan onay görme de - arıyor .

Mükemmellikse ; bir insanın hatalarıyla , doğrularıyla , karaketeriyle , yaptıklarıyla ve yapmak istedikleriyle bir amaca hizmet ederken kazandığı alfa karakteri denilebir. Tabi kompleks bir durum , tam açıklayamadım.
Kullanıcı avatarı
aurorα
1. Nesil
Mesajlar: 46
Kayıt: 19 Mar 2018, 19:16

#5

Okunmamış mesaj

Mesela öne çıkmak, dikkat çekmek, etkileyici üslup, post modern olmak (tabuları yıkmak, öne çıkmak), benim yolum bu demek, kendine değer vermek, id'in doğal arzuları (bu arada bunlar yok edilebilir mi, yoksa her insanda var mıdır, ve yok edilmeli mi; yoksa ego ile düzene mi sokulmalı editörün notunda dendiği gibi?) üzerine konuşur musunuz? Örnek olarak bir tasavvufçu evliya Jurasic World filminde liderlik eden erkeğe, "Heh, bu liderlik etme isteği dahi id'inden kaynaklı, ben bunları aştım," dese, ona ne derdiniz?
Kullanıcı avatarı
legoprofesoru
1. Nesil
Mesajlar: 42
Kayıt: 10 Nis 2018, 15:46

#6

Okunmamış mesaj

aurorα yazdı: 16 Nis 2018, 01:29 Beyler bir sorum var. Birisinin iyi giyinmesi ve iyi giyindiğini düşünmesi, bilgili olduğunu düşünmesi ve söylemesi, her türlü kendine yüklediği değer bir hastalık mıdır? Galiba tasavvufta böyle bir düşünce var. Bunun aslı nedir?

2. Olarak tcmanın sen mükemmelsin demesini nasıl yorumluyorsunuz, sizce demesinin nedeni ne?
Moda ile ilgili konularda dönüt çabuk alınıyor. İlla birilerinden iltifat alırsın, nereden aldığını sorarlar, en kötü süzerler. Çevrenden böyle geri dönüşler alıyorsan iyi giyindiğini düşünmek hastalık olmaktan çıkıp mantıklı bir çıkarıma dönüyor ( sosyal çemberinin ve senin az buçuk zevk sahibi olduğunu varsayıyorum kanka). Yaptığın değişikliğin ortamı nasıl etkilediğinin farkına varmışsın neden hastalık olsun bu ? Ha durduk yere çok iyi giyindiğini düşünüp havalara giriyorsan, üstüne üstlük etraftan bir dönüt almıyorsan yaptığının üstüne düşünmen lazım. CR7 örneği tam doğru değil ama nüansı kavramak açısından faydalı. Gerek dünyanın en prestijli ödüllerini toplaması gerekse kadroların kilit ismi olması adamın başarılı olduğunun kanıtı. Herkesten çok çalışıyor ve demir disiplin örneği, onun başarılı olmaktan başka şansı yok. Böyle seviyelere ulaştığında şanın alır başını kendisi yürür zaten. Şuna da değinmek lazım fazla tevazu kibirden gelir yani gereksiz övünmekle gereksiz mütevazilik aynı hastalığın semptomlarıdır. Sezar'ın hakkı daima Sezar'a. Hazır moda-giyim demişken Harun D' nin giyim rehberi PDFsini buraya koyayım, ana şemayı kafaya oturtabilmek için çok faydalı olur:

giyinme rehberi.pdf - 2.9 MB


İkinci sorun benim de kafamı epey meşgul etmişti ama doğru bakış açısını yakaladığımı sanıyorum ( yanlışsam düzeltin dostlar).
Mükemmellikle ilgili cümlelerin sarf edilmesinin birden fazla sebebi var. Betaların kudurtulması, anlayamayıp çamur atanların teşhisi ve elenmesi, pozitif telkin ile bilinçaltı + ego tamiri gibi amaçlarla yazdı tcma bunu. Kavranamazsa fena triplere sokabilir adamı. İnsanın hatalarla dolu bir varlık olduğunu hepimiz biliyoruz ama hataları görüp düzeltebilen ve otokontrole sahip canlılar olduğumuzu da biliyoruz. Travmaları, yaraları onarıp öğreti yolunda olmak yeryüzündeki insanın yapabileceği en mükemmele yakın şeydir. Daha ötesi varsa söyleyin bilelim. Hatta ''Ben hatalarımla mükemmelim'' dediği yerler var tcma'nın böyle denirse daha açık oluyor lakin burada Hacı Tyler'in taktiksel ve stratejik hata diye ikiye ayırdığı hataların ayrımını bilmek lazım. Yoksa sözü çelişki diye kestirip atma ihtimali ortaya çıkar. Stratejik hata özetle yanlış trene binip doğru vagonu aramak oluyor. Yanlış yöne gidiyorsan ne yaparsan yap sonuç değişmez. Taktiksel hata ise doğru trene binip yanlış vagonda seyahat etmektir diyebiliriz. Yönün doğruysa üçün beşin hesabı önemini kaybeder. Ben mükemmelim çünkü yolum doğru. Ben mükemmelim çünkü hakikatin peşindeyim. Ben mükemmelim elimden geleni ardıma koymuyorum, en iyisini yapıyorum. Elinden gelenin en iyisini yapıp gerisini koyvermenin verdiği huzur başkadır dostlar. Umarım doğru anlamışımdır ve yardımcı olmuşumdur.
az7
Sürgün
Mesajlar: 36
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#7

Okunmamış mesaj

aurorα yazdı: 16 Nis 2018, 23:37 Mesela öne çıkmak, dikkat çekmek, etkileyici üslup, post modern olmak (tabuları yıkmak, öne çıkmak), benim yolum bu demek, kendine değer vermek, id'in doğal arzuları (bu arada bunlar yok edilebilir mi, yoksa her insanda var mıdır, ve yok edilmeli mi; yoksa ego ile düzene mi sokulmalı editörün notunda dendiği gibi?) üzerine konuşur musunuz? Örnek olarak bir tasavvufçu evliya Jurasic World filminde liderlik eden erkeğe, "Heh, bu liderlik etme isteği dahi id'inden kaynaklı, ben bunları aştım," dese, ona ne derdiniz?
Bunları yok etmenin tek yolu ölmek, törpüleyerek min seviyeye çekmeye çalışırsın, bahsettiğin filmi izlemedim ama ettiği lafı bağlamına göre değerlendirmek lazım, doğru da olabilir yanlış da ama her lider için söylenemez tabi ki.
iamposeidon
Çaylak
Mesajlar: 8
Kayıt: 13 Nis 2018, 15:32

#8

Okunmamış mesaj

Bir insanın iyi giyindiğini düşünmesi, bakımlı olması, spor yapması vesaire o insana kendini içten tebrik etme hakkı tanır ama yalnızca bu kadar. Sebebi ise kendine değer vermeyenlerin arasında kalıp Allah’ın ona verdiği aklı kendine değer verecek kadar kullanmayı başarmış olması. Bu noktadan sonra yapılması gereken Allah’a şükretmek iken kalkıp kendini övüyorsa bu onun hastalığıdır dostum.
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#9

Okunmamış mesaj

Dış görünüşün insanı motive ettiği durumlar olur yani ayna karşısına geçince bir müddet iyi hissedersin fakat buralarda sonuç/tatmin aramak hastalıktır aynı şekilde tcma'nın mükemmelsin mantalitesini aşılaması da yukarıda yazıldığı gibi kırık egonun tamiri olur, nüans noktası olarak eli ayağı işten güçten çekip ben mükemmelim diyerek sadece kendini kandırmış olursun ve taklitin getirisi olarak ileriye değil geriye doğru gidersin. Sözün özü dış görünüş de, kendine yüklediğin değerler de telkinler de motive edici öğeden tatmine kaymışsa yakın zamanda bunları sürekli duymaya ihtiyacın olur, açlığa dönüşür. Tasavvuf meselesi de nefsin hoşuna giden şeyleri yaptıkça/söyledikçe seni azdırması, yoldan çıkarması diye düşünüyorum ama işin özüne bu konudan (tasavvuftan) yaklaşmak gereksiz, daha pratik ve akılcı yollar ile de çözüm sunulabiliyor.
Kullanıcı avatarı
aurorα
1. Nesil
Mesajlar: 46
Kayıt: 19 Mar 2018, 19:16

#10

Okunmamış mesaj

Beyler peki Tony Stark hastalıklı mıdır? Adam karizma, zeki ve bunun farkında, insanlara şakayla takılıyor, ve bunu kendi zevki için yapıyor sonuçta. Bunlar hastalık mıdır? Sherlock Holmes'e de, bir polis senden başka bir hayatta iyi suçlu olabilirmiş diyor, o da ona senden de iyi polis olabilirmiş diyor. Bu mesela ego mu?
[mention]az7[/mention] kendine değer yüklemenin ego olduğunu düşünüyorum demiş, ama tcma karşıdakiyle konuşurken kendine her cümlende değer yüklemelisin demişti. Mantıken içinden de yüklüyorsun yoksa ikiyüzlülük olur zaten.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık