Grup oluşturma fikri

"Bir adamın büyü dediği şey, diğer adamın tekniğinden ibarettir." -Robert Heinlein

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
Kai
1. Nesil
Mesajlar: 58
Kayıt: 18 Mar 2018, 16:27

#1

Okunmamış mesaj

Beyler selam. Burda biçoğumuz kardeşliğe girmek istiyoruz. Direkt giriyorum mevzuya mükemmel sürü ve sağlıklı sürü kıyaslanamaz elbette. Fakat neden mükemmel sürüyü hakedene kadar -inş yani hakedersek- sağlıklı sürü olup birbirimizi denetlemiyoruz? Burada bişeyler paylaşılıyor,birbirimizi eleştiriyoruz eksiklerimizi söylüyoruz vsvs ondan bahsetmiyorum orası tamam. Neden sürekli irtibat halinde olan ve birbirini denetleyen bikaç kişilik bi grup olmuyoruz? Tonga okan ve oogwayin grubu tarzı bi gruptan bahsediyorum. O grubun sözlü ve daha çok sözsüz olarak getirilerini ve mükemmel sürü kadar olmasa da koyduğunuz kurallarla insanı hizada tutuşunu düşünsenize. Ya da mesela diyelim sen bireyselde farkında olmadan bi hastalığın,kuruntunun köpeği oluyorsun ve grupta bi kardeşinin söylediğiyle ya da sende farkettiği bi semptomda seni uyarmasıyla "harbiden amk" diyorsun ve kendini düzeltiyorsun.

Şimdi buraya kadar güzel tamam fakat şöyle de bir durum var eğer gelişim olarak birbirine yakın evrelerde değilseniz ve kardeşliğe neden girmesi gerektiğini,neden mücadele etmesi gerektiğini anlayacak derinlikte değilseniz bu iş ne kadar yürüyebilir ki? Yani bu tarz bir grup olacaksa gruptaki kişiler birbirine yakın gelişim evrelerinde olmalı. Bunun yanında bide gevşeklik eden,uyarıldığı halde gerekenleri yapmamakta direten olursa oylamayla gruptan uzaklaştırılmalı. Bide gruptakilerin grubu yapıcı eleştirmesi kırılmaca gücenmece olmadan "aha bak burda sıkıntı var şurda yanlış var" demesi ve grup yürümüyorsa,eksikler varsa açıksözlü olması önemli. Ayrıca grup dinamizmini ve disiplinini kaybetmemeli. Yani öyle aman şurda dursun diye açılan değil sorunların açıldığı,kurallara uyumun denetlendiği bi gruptan bahsediyorum. Bunlar benim düşüncelerim siz neler düşünüyorsunuz hem grup kurma hakkında hem grup kurulursa içerikleri hakkında fikirlerinizi merak ediyorum.
Not: Tekrardan üzerinden geçeyim kardeşlik 2 ıkıntısı değil,kardeşliğe girme amacıyla daha sağlam gelişebilmek için birarada bulunan ve birbirlerini denetleyen kuralları olan bir gruptan bahsediyorum. Ayrıca burdan kopalım ayrı olalım da demiyorum yine bu yolda olan herkesle destekleşmeye devam,tongaların grup gibi hem kendi aralarında birbirlerini denetleyen hem aynı yolda olduklarıyla destekleşen gruptan bahsediyorum. Bu arada katılmazsam ayıp olur düşüncesiyle değil de samimi şekilde ben de bu tarz bi grup ve disiplin istiyorum şeklinde katılım en doğrusudur. Ne diyorsunuz bu işe?
Kullanıcı avatarı
Sokratesin Sakali
1. Nesil
Mesajlar: 52
Kayıt: 23 Mar 2018, 21:19

#2

Okunmamış mesaj

Kanka bu tarz düşünceler güzel, kuralları olan bir grup olması, seni denetlemesi filan. Denenebilir. Ama benim genel olarak gördüğüm böyle küçük grupların/sürülerin şartlarla oluştuğu. Çünkü samimiyet olması gerek ve o samimiyet gökten düşer gibi oluşmuyor direk. Şartlarla ilginç bir şekilde denk geliyorsun, oluyor. Ama bu birbirini denetleme, eleştirme, hastalıkları gösterme olayı hakkıyla yapılabilirse çok faydalı olur. Gelişim içinde bulunduğun sürüyle de alakalıdır. Deneyin derim ben.
Kullanıcı avatarı
Kai
1. Nesil
Mesajlar: 58
Kayıt: 18 Mar 2018, 16:27

#3

Okunmamış mesaj

Sokratesin Sakali yazdı: 01 Oca 2019, 20:35 ..Ama benim genel olarak gördüğüm böyle küçük grupların/sürülerin şartlarla oluştuğu. Çünkü samimiyet olması gerek ve o samimiyet gökten düşer gibi oluşmuyor direk. Şartlarla ilginç bir şekilde denk geliyorsun, oluyor..
Benim de gözlemim bu yönde şu yaptığımız yapaya kaçabilir ama denemek boynumuzun borcudur diye düşündüm zamanla bakarsın sağlam bir samimiyet oluşur belli de olmaz.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#4

Okunmamış mesaj

Kanka ben böyle bir şeyin eksikliğini çok hissettim, özellikle de son dönemlerde. Çok uzun süre tek tabanca takıldım ve tek denetim mekanizmam buraya girdiğim entrylerdi. Çevreye resti çekmek sıkıntı değildi fakat kendimi doğru yolda tutmakta çok zorlandım. Oogway,tonga ve okan'ın hacı döneminde birlikte serpilmeleri de çok hoş gerçekten. Oogway'in daha geçen bir yorumunu okudum nickaltında bu grubun ne kadar verimli olduğuyla ilgili hatta kibarca birini birbirlerine çok alıştıklarından kabul edemeyeceklerini söylüyor ve siz de kursanıza olm böyle bir şey diyor.

Ben pozitif bakıyorum bu olaya fakat sokrates'in dediği şartlarla birlikte doğal oluşturması mevzusu kafama takılıyor. Yaptığımız şeyin sunni olması ve verimsiz olması olasılığı var. Arada bir sevgi bağının oluşması gerekiyor. Bir de bunları kuruntu edip bu işe hiç girişmemek de bizi yanıltabilir. Söylediğiniz gibi grup kurulduktan sonra bu sevgi bağı yeşerebilir. İnsanlar zaten sağlıklı ortamlarda birbirine inanılmaz katkıda bulunabiliyorlar.
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#5

Okunmamış mesaj

Bence samimiyet zamanla oluşacaktır. Zaten burayı aktif olarak kullanan, yazan çoğu kişi belirli bir anlayışa sahip; ortak düşüncelerimiz var ve ortak kültürden geliyoruz. Ortak paydamız var yani ve bu ortak payda aslında hayatın hepsini kapsayan, en önemli husus. Aynı yolda yürüyen insanlarız. Ha samimiyet oluşmasa bile denememiz gerektiğini düşünüyorum (ama oluşur bence dediğim gibi). Dediğin gibi düzgün ve disiplinli ilerlenirse çok şey getireceği bariz. Ben şiddetle destekliyorum bu fikri. Bir grup olursa da içinde bulunmak istiyorum, belirtmiş olayım.
Kullanıcı avatarı
cufive
1. Nesil
Mesajlar: 34
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:37

#6

Okunmamış mesaj

Burada daha önce aklıma gelen ama konusunu açmadığım şeyleri görünce mutlu oluyorum. Samimi söylüyorum çok güzel bir his bu. Ne kadar örtüştüğümüzü gösteren bir detay bence ki ortak kültürün ve aklın ne kadar gerçek olduğunun göstergesi .
[mention]Kai[/mention] Anlatmaya çalıştığın şeyi çok iyi anlıyorum çünkü kanlı canlı iletişim başka bişey cidden. Yani burda birisi bir olay hakkında yorumumuzu isterken genelde diyoruz ya hani nüanslara tam hakim değiliz diye, tam öyle işte. Yani aynı şehirde olduğun, beraber vakit geçirdiğin bir kardeşinle, serpilmeyi falan geçiyorum, çok kaliteli vakit geçirirsin. Hani serpilme zaten olur, eğer kişiler samimiyse ki onun için(davada samimiyet) aşırı nüansa gerek yok, ürünler %90 kendini belli eder zaten o konuda. Bu noktada, aynı şehirde ikamet ediyor olmak bence önemli avantaj. Başka türlü olmaz falan demiyorum, ama aynı şehirde olmak işleri kolaylaştıracaktır.Görüşme sıklığı vb...
Onun haricinde, birbirine yakın gelişim evresinde bulunuyor olmak daha efektif olur tabii ki, ancak nasıl anlatayım. Ya bu daha ziyade yoldaşlık gibi bişey, yani iki kardeşin birbirini bulması gibi. Örneğin "Bunun yanında bide gevşeklik eden,uyarıldığı halde gerekenleri yapmamakta direten olursa oylamayla gruptan uzaklaştırılmalı. " bu çok ağır bişey. Yani çok büyük hatalar yapılmadığı sürece başvurulacak bir yol değil bana kalırsa çünkü tahmin ediyorum ki birçoğumuzun ciddi biçimde eksik olduğu, iyileştirmesi gereken yanları var. Hani kardeşliğe-arkadaşlığa ihaneti olmadığı sürece böyle bişeyin olmaması lazım. Bu aslında baya komplex bir konu ama temeli sağlam anlaşılmışsa gerisini getirmek çok kolay. Temeli de kardeşlik olgusu; sadakat, saygı, sevgi... E bunların zaten default olarak olması lazım zaten. Hiyerarşik bir yapıda değiliz ve birbirimize ancak kardeşiz, dolayısıyla sözleşmevari bir ilişki bana sağlıklı gelmiyor. Bunu kastediyor oldugun için demiyorum, belirtmek istedim. Doğal süreç zaten insanları o noktaya getirecektir, yani iki arkadaş düşünelim, bunlardan birisi kendini geliştirmeye başlıyor, hem sosyal hem kültürel yönden ve dolayısıyla aralarındaki makas açılmaya başlıyor ve zamanla daha da genişliyor. Gelişen kardeşimizin çevresi değişmeye başlıyor zamanla, takıldığı kişiler gittiği mekanlar falan bile değişiyor. Sonuç olarak makas açıldıkça zaten doğal olarak, istemsizce, ayrılık gerçekleşmiş oluyor. Paragrafın başındaki birbirine yakın gelişim evresinde bulunuyor olmakla direkt bağlantılı zaten bu sonuç.
Ya mesela samimiyet olayı çok basit aslında hani niye yapay olur diye düşündünüz tam anlamadım. Örnek veriyorum, A kişisi ile buluştuk. Tanıştık, anlattık birbirimizi falan, sohbet ettik, hayatımızdan bahsettik vs. E bunlar zaten bir süre devam edecek, iyice tanışacağız sonuc olarak. Arkadaşlık böyle bişey değil mi zaten ? E artık ısınmaya başladıktan sonra da ,ki bu anlattıklarım için günler haftalar değil duruma göre 2 saat bile yeterli olur, yavaştan harekete geçilebilir. Harekete geçmek dediğimde yani belki ortak bişeyler yapmaya çalışmak belki sorunlar üzerine konuşmak belki daha farklı birsürü şey.
En nihayetinde kimse karşısında kendisini yargılayan, ona puan veren, saçma sapan ego yahut iltifat kasan birisini istemez. Yani ben çok isterim ve hatta başlığın daha portakalda vitamin olduğu yaşlarda bile çok istedim, kardeşim diyebileceğim, birbirimize saygı,sevgi ve sadakat ile bağlı ve birbirimizi hep ileriye taşıyan bir arkadaşlığın-kardeşliğin içinde olmayı. Buna sebep olan şeyin ne olduğunu da az çok tahmin edebiliyorum ancak konumuz bu değil tabi. İleri taşıyan dediysem tabi şimdiki gibi kompleks seyler değildi bunlar yani daha çok işte ne bileyim okulda futbol turnuvası olacaktır ben de beraber antrenman yapabileceğim bir arkadaşım olsun hatta hem antrenman yapalım hem ders çalışalım yapamadığımız şeyleri soralım falan filan gibi. Ama menfaatten farklı işte yani o yüzden arkadaşlıktan ziyade kardeşlik tanımına uyan bir ilişki.
inci sözlük ve burda birbirimizi bulmuş olmamız, iletişim kuruyor ve ittifak etmeye calışıyor olmamız muhteşem bişey, ama kanlı canlı iletişim çok başka bir olay. Bunu tcma'da belirtmişti kendisiyle ilgili olarak. Tam olarak aynı örnek olmasa da çıktığı yer aynı kapı.Umarım kısmet olur, tabi yine de en iyisini/hayırlısını Allah bilir...
Kullanıcı avatarı
mokokojo
1. Nesil
Mesajlar: 33
Kayıt: 18 Mar 2018, 14:56

#7

Okunmamış mesaj

Eğer grup kurulacaksa birkaç fikrimi belirtmek isterim. Öncelikle grubu aramızda belirlediğimiz en yetkin kişinin oluşturmasını ve grup üyelerini onun seçmesi gerektiğini düşünüyorum. Kai'nin dediği gibi grup üyelerinin seviyeleri birbirine yakın olmalı. Çünkü mesela başlığa yeni başlamış birisiyle aynı grupta olmam birbirimizi denetlemekten ziyade benim onu denetlediğim tek taraflı bi olaya dönüşür. Bu yüzden grubun amacı "dadılık" yapmaya evrilmesin diye aramızdaki en yetkin kişi kendi uygun gördüğü birkaç kişiyi eklemeli gruba. "Ooo bu iyi çocuk yeaaa bunu da ekleyelim" diyerek bi yere varılmıyor. Denedik ordan biliyorum. Bu işi yapabileceğini düşündüğüm kişi hoca dehhani. Tabi kendisi böyle bir sorumluluğu üstlenmek ister mi onu bilemem. Sizin de "x" kişisi yapsın diye bi fikriniz varsa belirtin. İsmi çoğunlukta çıkan kişi bu görevi üstlenmeyi kabul ederse kendi seçtikleriye grubunu kurar.
Kullanıcı avatarı
Sokratesin Sakali
1. Nesil
Mesajlar: 52
Kayıt: 23 Mar 2018, 21:19

#8

Okunmamış mesaj

[mention]mokokojo[/mention] kanka dediğin gibi eğer olayı tecrübe ettiyseniz ve şunu da alalım mantığı işe yaramıyorsa teklifin mantıklı. Şöyle ki ürünler ortada, kör olmaya gerek yok. Ama öncelikle hocanın o sorumluluğu kabul etmesi lazım. Ki olay istişare olmadan da olmamalı. Dediğiniz gibi olacaksa o kişi yanında 2 kişiyle beraber grubu oluştursun. Böylece hem danışma olur hem de kimsenin aklında haksızlık yapıldı gibi bir düşünce oluşma ihtimali daha az olur. Çünkü sadece tek kişi yaparsa bu işi -danışma olmadan - iblis oradan vesvese verecek insanlara. Durduk yere insanları zor duruma sokmaya gerek yok.
Kullanıcı avatarı
Kai
1. Nesil
Mesajlar: 58
Kayıt: 18 Mar 2018, 16:27

#9

Okunmamış mesaj

[mention]cufive[/mention]
Kanka o oylamayla uzaklaştırma konusunda haklısın sanırım betalık durumları olmadıkça başvurmaya gerek yok gibi duruyor zaten yolları ayrılacak olanlar eninde sonunda ayrılacak.

[mention]mokokojo[/mention]
Aynen,şunu da alalım bunu da alalım kafasıyla olmuyor. Bi de seçtiğimiz bir kişi sokratın dediği gibi yanında 2 kişiyle falan grubu oluşturursa hem o seçtiğimiz kişinin hata yapma olasılığı da düşük olur.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#10

Okunmamış mesaj

Böyle bir sorumluluk verilecekse benim de tercihim hoca'dan yana olur. Düşündüm beyler biraz bu durumu, aklımdakileri size de aktarayım.

Şimdi böyle bir yetkiyi verdik diyelim birine ve yanına 2-3 adam alıp grubu kurdu. Diğer almadığı insanlarda otomatik olarak bir tepki oluşacak. Çünkü ortada bir hüküm var (doğru da olabilir, yanlış da). Böyle bir sorumlulukla birini yüklemek ne kadar doğru bundan emin değilim.

Şöyle bir teklifim var. Final edition başlığında bir çok arkadaştan güzel fikirler geldi yapılabilecek çalışmalar adına. Bunların üzerine adam akıllı düşülüp aksiyona geçilmezse havada kalacak. Bir başlık açılıp istişare yapılarak en verimli şekilde ne tür çalışmalar yapılabilir bunu tartışırız. Bir insanı da en iyi tanıyabileceğin yollardan biri ortak bir çalışma yapmaktır. Bu şartlar altında insanlar birbirini daha iyi tanıyıp ittifakını da doğal şartlar altında oluşturabilir.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık