Grup oluşturma fikri

"Bir adamın büyü dediği şey, diğer adamın tekniğinden ibarettir." -Robert Heinlein

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#11

Okunmamış mesaj

cufive yazdı: 01 Oca 2019, 23:55 Onun haricinde, birbirine yakın gelişim evresinde bulunuyor olmak daha efektif olur tabii ki, ancak nasıl anlatayım. Ya bu daha ziyade yoldaşlık gibi bişey, yani iki kardeşin birbirini bulması gibi. Örneğin "Bunun yanında bide gevşeklik eden,uyarıldığı halde gerekenleri yapmamakta direten olursa oylamayla gruptan uzaklaştırılmalı. " bu çok ağır bişey. Yani çok büyük hatalar yapılmadığı sürece başvurulacak bir yol değil bana kalırsa çünkü tahmin ediyorum ki birçoğumuzun ciddi biçimde eksik olduğu, iyileştirmesi gereken yanları var. Hani kardeşliğe-arkadaşlığa ihaneti olmadığı sürece böyle bişeyin olmaması lazım.
Bence gevşeklik yaptığında atılmalı o kişi. Tabi önce uyarılır. Gevşeklik meselesi betalık olmasa da anlayışla ilgili, yani yapması gerekenleri bildiği halde yapmayıp oyalanan bir kişi ile elinden geleni yapan kişi aynı kefede değildir anlayış bakımından. Hayatın gerçeklerini bilen, kendine karşı dürüst olan birisine gevşekliği elbette batacaktır ve kendini düzeltmeye çalışacaktır, gitgide disiplin vitesini arttıracaktır. E oluşturacağımız gruptaki seviye farkı (doğru bir tabir oldu mu bilmiyorum ama anladığınızı umuyorum ne demek istediğimi) da uçuk olmamalı, bunun yanlışlığı zaten konuşuldu. O yüzden gevşeklik yapanların atılması gerektiğini düşünüyorum ben. Bu sözleşmevari bi ittifak olmaz, sadece gruptaki anlayış seviyesi farkının uçuk olmasını önler. Ha başlığa yeni başlayıp (yani daha tanrısını bulmamış, sorması gereken soruları daha sormamış, kısaca anlayışı zayıf biri) sadece gazla bu işleri yapan birinin anlayışının yüksek olduğundan bahsedemeyiz tabi ki, yani gerekeni yapan her kişi anlayışı yüksek değildir zaten gruba üye alınırken de üye alacak kişiler bu kriterleri değerlendirebilecek kişiler olur.
Kullanıcı avatarı
dun bugun yarin
1. Nesil
Mesajlar: 139
Kayıt: 18 Mar 2018, 13:22

#12

Okunmamış mesaj

Bold yazdı: 02 Oca 2019, 14:28 Şimdi böyle bir yetkiyi verdik diyelim birine ve yanına 2-3 adam alıp grubu kurdu. Diğer almadığı insanlarda otomatik olarak bir tepki oluşacak. Çünkü ortada bir hüküm var (doğru da olabilir, yanlış da). Böyle bir sorumlulukla birini yüklemek ne kadar doğru bundan emin değilim.
Kanka şimdi göz var nizam var. Kimin alınıp kimin alınmaması gerektiği konusunda bana kalırsa çoğu kişinin fikri aynı olacaktır. Herkesin alınmayacağının herkes farkında olmalı. Örneğin bir grup kurduk ve ben başganım, seni alıp dehanni'yi almazsam (kendisi katılmak istemeyebilir o ayrı ama katılmak istediğini varsayalım) bu apaçık adaletsizlik olur ve ona göre eleştirilirim, buradaki hiç kimsenin de bu kararıma destek vereceğini düşünmüyorum ben. Yani yanlış yapılıp yapılmadığı belli oluyor demek istiyorum. Karşı çıkanlara da sebepleri güzelce açıklanır, şu şu sebeplerden ötürü bu kişiyi aldık/almadık gibi. Anlamıyorlarsa yapacak bir şey yok. Betalar da kardeşliğe alınmıyor ve sebebini kendi bağımsız, kimseye diz çökmeyen ulvi şahsiyetlerine bağlıyorlar; aynı mesele. Anlamayana davul zurna az yani.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#13

Okunmamış mesaj

[mention]dun bugun yarin[/mention] : Doğru aslında bu da bir nevi o kişiler için kendilerini düzeltmeleri ve akıllarını daha çok keskinleştirmeleri adına bir mesaj olabilir. Kimse incinecek diye hakikat gizlenecek değil elbette. Bana uyar, bir an önce kurulsun çok geç bile kalındığını düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#14

Okunmamış mesaj

Beyler geçen sene bu zamanlarda buradan birileri beni bir gruba davet etmişti işte 10 küsür kişilik ben de hevesliydim "denemekten zarar gelmez" diye düşündüm ve girdim gruba, biraz pusup napıyorlar felan diye izlemeye başladım. Genelde bir rehavet hakimdi, cevabını kendisi rahatça bulabileceği soruları felan gruba yazan vardı, açıklanmış şeyleri soran vardı gruba, genel olarak anlayış seviyesi düşüktü. Böyle olunca grubun bir anlamı olmuyordu çünkü kendine faydan yoksa gruba nasıl faydan dokunacak?

Ayrıca bu grupta şunu da gördüm yazacaklarını gruptan yazıyor, nick6'na hiçbir şey yazmıyordu ne bir soru soruyor ne bir soru cevaplıyor ne bir beta çürütmesi ne bir başkasının yazdığındaki nüansları açıklama. Sonuçta burada her yazdığın kayıt ediliyor ve senin kim olduğunu belgeler bir halde, grupta ise rahat rahat yazıyorsun oradakiler seni onayladığı sürece yani bunun rehavet getirdiğini düşünüyorum genel olarak.

Bir de grup yüzünden "birbirine aşırı bağlanma" hatası olabiliyor, yani "kardeşlik olmasa da kardeşlerim var" mantığı oluşabiliyor, birkaç sene önce oogway'in bir entrysi vardı 4 kişi eve çıkmayı düşünmekle ilgili, yine aynı gruptan birinin "kardeşliğe giremesem de ömürlük kardeşler kazandım" tarzında bir entrysini görmüştüm -bu entryi ve yazanı tam hatırlamıyorum hatam varsa düzeltin- yani bunlar hatadır. Kardeşlikten birine karşı olmadığı sürece hiçbir zaman tam bir güven olamayacaktır. Tabi elbette karşındakinin ürünlerine bakarak ona bir ölçüde güvenirsin, bir bağımız olmasın demiyorum elbette yardımlaşacağız, birbirimize hatalarımızı göstereceğiz, birbirimizi doğru yola ileteceğiz birlik olacağız, yine de buna dikkat etmeli yani "kardeşliğe giremezsem şöyle şöyle yaparım" düşüncesiyle yedek plan düşünüp bununla kendini rahatlatmak yanlış olur. Şunu da unutmayalım bazıları bazılarıyla şartlardan dolayı daha yakın olabilir gayet kabul edilebilir bir durum ancak bahsettiğim bundan ziyade kardeşliğe girmeden "biz can yoldaşıyız, asla ayrılmayacağız" şeklinde bir zihin yapısına bürünmek.

Şimdi şuraya gelelim, grupta yapılan ve forumda yapılamayan ne olacak? Yani dertleşmek istiyorsanız dertleşmek istediğiniz kişiye mesaj atabilirsiniz, bir sorunuz varsa foruma veya özelden başkasına sorabilirsiniz, forum ve nick6'nda espri, muhabbet felan da edilir yani bunlara bir engel olduğunu düşünmüyorum. Eğer disiplininizi oturtamıyorsanız, gerekeni yapmayıp gevşiyorsanız, cevaplamanız gereken temel sorularınız varsa grup size bunları sunmaz, yani bir teşvik elbette olur ama sizin yerinize yapamaz. Grup oluşturunca kendimizi geliştirme hızımız artacak mı? Forumdan farklı olarak nasıl olacak bu? Bildiğiniz bir şey varsa açıklarsanız sevinirim çünkü ben aksini düşünüyorum.

Ben bu grup işine uzağım, özellikle liderlik olayına tamamen uzağım. Buradan organize olalım, dertleşelim, birbirimize destek olalım, birbirimize hatalarımızı gösterelim. Onun dışında bana zaten burası varken çok gerekli gelmiyor.

Yanlış düşündüğüm bir yer varsa uyarırsınız.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#15

Okunmamış mesaj

[mention]hoca dehanni[/mention]
Sonuçta burada her yazdığın kayıt ediliyor ve senin kim olduğunu belgeler bir halde
Şu ne kadar harika bir şey çok sonradan farkına vardım. Resmen günlük niteliğinde gelişimini belgeliyorsun.

Ben daha hızlı bilgi akışı ve organize olması açısından gruba olumlu bakıyorum. Burada bir fikir alışverişi yapmak harbiden çok uzun sürüyor, yani forum olduğu için biraz savsaklama olduğunu da düşünüyorum. Grupta ise kararlar daha hızlı alınıp daha iyi bir şekilde organize olmak mümkün olacaktır.

Hataya düşme konusunda yaptığın uyarılar da kritik. Grup oluşsa da asıl amacın kardeşlik olduğu asla unutulmamalı. Ama belli bir bağın oluşması bence güzel olur. Burada konuşamayacağın şeyler konuşursun, beraber bir şeyler yaparsın normal arkadaş olursun yani. Başlığı okumuş ve belli bir seviyeye gelmiş bir adamla arkadaşlık etmenin de keyifli olabileceğini düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
Sokratesin Sakali
1. Nesil
Mesajlar: 52
Kayıt: 23 Mar 2018, 21:19

#16

Okunmamış mesaj

[mention]hoca dehanni[/mention] Kanka zaten baştan anlayışı ürünlerinden belli olan insanlar grup olsun dedik ya. hiç açıklama yapmayanlar, yazı yazmayanlar, beta çürütmeyenler , kısaca ürün vermekten kaçanlar grupta olmasın diye. aşşağı yukarı aynı gelişim seviyesindeki insanlar grup olurlarsa bu gelişime artı etki olur diye düşünüyorum.

Dertleşme konusuda güvene bağlı. insanlar senin ürünlerini burda görse bile senle dertleşmekte çekingen davranabilirler. Atıyorum aynı şehirdeki iki kankamız birbirleriyle takıldıkça birbirleriyle dertleşme ihtimalleri daha olası. Ki işin bu yanı da var; grup ortamı oturdukça insanlar birbirini daha iyi tanır. bu da gerek hastalıklara gerekse gevşekliğe dair ufak kaymalar olsa dahi birisinin seni direk uyarması olur. tabi ki de birisi bunları bizim yerimize tamamen yapamaz ama doğru yapıldığında bize artı katacak bir faaliyetten niye geri duralım? gelişim sürecine kişinin kendisi ve içinde bulunduğu sürüden başka bir şey etki edemiyor bildiğim kadarıyla. eğer yapabilir de sağlıklı bir sürü oluşturursak bunun bize çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. ama asıl soru şu, bu gruptan sağlıklı bir sürü çıkar mı? bunu bilmiyorum işte.

Forumdan farkı konusuna gelirsek. Forumu terki diyar eyleyelim gibi bir durum saçmalık olur. Burada yazılar yazılır, çalışmalar paylaşılır. Farkıysa daha sıkı iletişim, bazı olaylarda ortak hareket etme, birbirimizi daha iyi tanıma, birbirimizi daha sıkı disipline etmemiz olacaktır. Örnek verelim; iki kankamız var ileride arapçayla yardırmak istiyorlar. o iki kankamız birbirleriyle ortak çalışırlar, paralel giderler. Yani şöyle düşün Caner Taslaman ve Emre Dorman gibi .
Burada grup oluşturma kararı versek bile en büyük sıkıntı şu. Kim grupta olacak? Gelişim seviyesi farkı olursa bu verimsiz olur bunu biliyoruz. Bu noktada çözüm olmayınca ürünlerinden tanıdığımız birisini bu işe vesile yapma fikri ortaya atıldı. Bende o kişinin üstüne fazla yük binmemesi adına yanında 2 kişiyle seçsin dedim.
Özetle doğru kişilerle grup olursa bunun çok faydalı olacağını düşünüyorum ama bu nasıl yapılır hiç bilmiyorum.
Kullanıcı avatarı
Kai
1. Nesil
Mesajlar: 58
Kayıt: 18 Mar 2018, 16:27

#17

Okunmamış mesaj

[mention]hoca dehanni[/mention]
Kanka geçen seneki o grup birbirimizi denetleyip disiplinde kalalım mantığıyla değil kaynaşılmak için açılmış bir gruptu diye biliyorum. Yani zaten ne kuralları vardı ne de o amaçla açılmıştı. Kendisi cevaba ulaşabileceği sorular sorulduğu oldu -bunu bende yapmıştım laf arasında itiraf olsun- boş sorularla vakit kaybedildi burda haklısın. Ama grupta belli derinlikteki insanlar olunca ve buna dair birbirlerini uyarırlarsa yani her soruya cevap vermek yerine soru boşsa falan bu boş soru kanka denmesi ya da kendin cevaba ulaşabilirsin denmesi bence yeticektir yani ben böyle düşünüyorum.

Liderlik olayında kanka aramızda anlayışı sağlamlardan 1-2 kişinin grubu oluşturması gerektiğini düşündük gruba liderlik etmek için lider seçme maksadıyla değil. Anlayışı nispeten iyi olanlar grubu oluşturursa yani grup en azından birbirine yakın/ az buçuk anlamış derinlikte insanlardan oluşursa ve herkes alınmazsa "aha şunu da alam" diyerekten adam alınmasının önüne geçilir ve bu şekilde adam alınınca olay mokokojonun dediği gibi birbirini denetlemekten az buçuk derin olanın başlığa yeni başlayanı denetlemesi oluyor. Yoksa grup oluştuktan sonra ortak kurallar koyulur ve herkes birbirini denetler liderlik falan ıkıntısı olmaz maksat bu sözsüz disiplin bizi daha da geliştirsin. Gevşekliğini kendin aşarsın evet ama böyle daha verimli olmaz mı? Yani hem disipline olman gerektiğini anlamışsındır hem de böyle bi birbirinizi denetleme muhabbeti vardır. Tekrardan yazayım kardeşlik 2 ıkıntısı veya kardeşliq olmasa da biz bize yeteriq bro mantığıyla değil birbirimizi daha iyi değerlendirebilelim ve sözsüz disiplinden yararlanabilelim diye. Zaten grubu oluşturduğumuz yani birbirini denetleyen kişiler kardeşliği isteyen kişiler olmalı. Forumdan farkı sadece birbirimizi daha da denetlememiz olacak.

Forumda paylaşılmayıp grupta paylaşılan şeyler muhabbetinde de bence daha önce forumda yazılmamış,forumda paylaşılınca insanlara bişey katacak şeyler olursa gönderiyi atan kişiyi forumda da paylaşmaya teşvik edebiliriz. Yani dediğim gibi forumdan farkı disiplini olacak,ben böyle düşünüyorum yanlışım varsa yorumlarınızı bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
Bold
Sürgün
Mesajlar: 267
Kayıt: 04 Haz 2018, 17:45

#18

Okunmamış mesaj

Yani şuradaki son senaryo bile grubun gerekliliğini vurguluyor bana göre. Herkes fikrini söylüyor artık ne zaman görürse ve müsait olursa sonra birisi yazacak diye günlerce bekleniyor. Hepimiz dünyada yaşıyoruz, bunu anlıyorum fakat bir grupta yazıldığında buna daha hızlı cevap verileceği, kararların daha hızlı alınacağı da bir gerçek. Telefonuna gelecek bir mesajla, foruma yazılmış bir mesaj arasında algılama olarak bir aciliyet farkı oluşuyor. Duruma göre önemli ve hızlı halledilmesi gereken mevzu gruba yazılır, organize işler oradan halledelir. Bunun dışında gevşeme görülen ve grubun suistimali durumundaki durumlarda kişiler uyarılır.

Şimdi hoca dehanni'nin anlattığı eski grup tecrübesi kötü olabilir fakat bunu iyi yapabilmek de bizim elimizde. Şimdi birisi interneti kötü amaçla kullandı diye bir daha internet kullanmayalım mı? Bize ne daha iyi hizmet edecekse onu kullanacağız. Ha derseniz ki biz daha bu tip bir grup işine girişecek kıvamda değiliz, girersek gevşeriz. Bunu oturup değerlendiririz yine, ben buna denemeden karar vermenin sağlıklı olmayacağı görüşündeyim. Neyi nasıl yapmamız gerektiğini de aslında bu işe giriştikten sonra daha net görebiliriz. Bu tip bir grubun olmaması bu sebeplerden dolayı çoğumuzun gelişimini yavaşlatıyor.

[mention]hoca dehanni[/mention] : Kanka bu sorumluluğu alman gerektiğine inanıyorum. Çünkü çoğu kişinin güvenini ürünlerle kazanmış durumdasın. Kardeşlikte de işler hiyerarşiyle ilerliyor, rütbeli adamın sözü her daim daha değerlidir. Diğerleri de vızıklayacak diye hiyerarşik düzen bozulacak değil, herkes gerekli dersi çıkarır kendine.
Kullanıcı avatarı
hoca dehanni
Silik
Mesajlar: 250
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:28

#19

Okunmamış mesaj

[mention]Kai[/mention] sırf kaynaşılmak için açılmış bir grupsa durum daha vahim zaten, birinin ürünlerini görürsün ve ona güvenirsin, yakınlık hissedersin ; bu yapılmış olan ise liseli kankaların çay içmesi olmuş. Zaten kafama silah dayayıp seçtiğiniz 2-3 kişiyle beraber grup kurmamı söyleseniz o zorunlu olarak yanıma verilen 2-3 kişi dışında kimseyi almam. Tamam insanlar hata yapabilir ama belli bir çıtayı aşmayanlara yaptığın şey dadılık oluyor, ben 6-7 kişilik bir grup kurup lidercilik oynamak istemiyorum, gerçekten ürünlerini görüp güvendiğim insan olursa elbet doğal olarak onunla samimiyetim ilerleyecektir ama "sen gel aramızdan hakedenleri seç grup kur" dediğin zaman olay başka yerlere gidiyor. Elbette birbirimizi destekleyeceğiz, bir iş üzerinde uğraşırken organize olacağız, ancak beklentilerinizin daha farklı ve fazlası olduğunu düşünüyorum.

Bir iş yapılacağı zaman organize olunup fikirler üretilip ekip kurulması için burası da kullanılabilir, süreç nispeten yavaş işleyebilir çünkü whatsapp grubundaki kadar rahat yazılmıyor burada, yazdığının üstüne düşünmek zorundasın, yine de bu işlerin yavaş süreceği anlamına gelmez eğer istekliler varsa. Çok istiyorsanız skype, discord gibi yerleri de kullanabilirsiniz bir işte gönüllü olan ekibi toplayıp ancak ben buranın kullanılması taraftarıyım.

Ben bu işe uzağım, üzerime de hiçbir sorumluluk olduğunu düşünmüyorum. Elimden geldiğince bir şeyleri açıklamaya çalışıyorum, yanlış görürsem düzeltmeye çalışıyorum onun dışında nasıl bir sorumluluk olabilir üzerimde. Tam anlatamasam da içimdeki hisse de güveniyorum.
Kullanıcı avatarı
Kai
1. Nesil
Mesajlar: 58
Kayıt: 18 Mar 2018, 16:27

#20

Okunmamış mesaj

[mention]hoca dehanni[/mention]
Kanka sorumluluğun ya da senin üzerinde bir diretme yok sadece fikirler var şuan öyle bi zorunluluk hissetme zaten olsa nasıl olur veya olur mu diye konuşuyoruz.
Söylemiştim tekrar söyleyeyim birisi grubunu kursun lidercilik oynasın "evet beyler görevleri yaptınız mı bakiim" ya da "şunu şunu yap şu yanlış" desin demiyorum. Dedik ki grubu kurarken grubun kişilerinin belirlenmesinde aramızdaki nispeten daha derin birileri yapsın bu işi ki birbirine yakın derinlikte insanların olduğu bi grup olsun. Yani sadece grubu kurarkenki kişilerin belirlenmesinde. Grup kurulursa lider falan yok beraber birbirimizi denetliycez zaten o liderliğin altından kimse kalkamaz anca kardeşlik 2 ıkıntısı olur boş boş. Sen grubu kurup o şekilde yardırcak sağlamlıkta adam yok diyorsan öyle anladım yazından saygı duyarım. Bi de iş yapmak için toplanalım muhabbeti de yok,dediğim gibi burdan tek farkı disiplin sağlaması olur olursa.
Çok söyledim ama tekrarlayayım sana değil genel grup niyeti hakkında; birbirimizi uyarıp denetleyelim daha sıkı bir disiplin,gelişim olsun diye kurmak niyeti var ve de zaten grubu kurmak isteyenlerin amacı gelişip kardeşliği haketmek olmalı.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık