Kendini, kendine kanıtlamak?

Kardeşler birlikte durur ve sorunları birlikte aşarlar.

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
aPeopleArmy
Sürgün
Mesajlar: 162
Kayıt: 27 Mar 2018, 14:18

#1

Okunmamış mesaj

Bu egodanmı kaynaklanır beyler? "Kendinizi, kendinize kanıtlamak" isteği nereden gelir?

Kendini kanıtlamaktan kastım şu değil; "çık dağa tırman, sahurda buz gibi suyla duş al, tek başına 1 gece mezar da kal ve korkularını aş, 15 kişiye saldır, cesaretini ispatlamak için ejderha öldür vb." Kafasından bahsetmiyorum.

Bazen bazı istekler geliyor -Din de apaçık günah olmasına rağmen- , çok saçma ve basit istekler, kanıtlanacak bir tarafıda yok yani. "Bir kez kendimi, kendime ispatlayayım yeter. Sonra ömür boyu yapma." Tarzında vesveseler kafama giriyor. Uzak durdukça/bastırdıkça yine rahat bırakmıyor.

Egomdan mı kaynaklı bu beyler, ne kadar düşünsemde çıkamıyorum işin içinden.
Kullanıcı avatarı
belikebond
1. Nesil
Mesajlar: 201
Kayıt: 18 Haz 2018, 02:17

#2

Okunmamış mesaj

Kendini kendine kanıtlamak doğal bir istek bence. Ama bunu hangi yönde hangi dalda yaptığın önemli. Tatmini neden istiyorsun? arkasındaki motivasyonun önemli. Kanıtlamaya çalıştığın, tatmin beklediğin şey toplumun dayattığı şeyler mi ? Küçüklükten beridir yanlış empoze edilen şeyler, gerçeklere, hayata alışkınlık kazandıkça ortaya çıkıyor. Aklınla neyin doğru olduğunu neyin ise saçma bir tatmin meselesi olduğunu bilirsin bu yönde davranırsın o fikire, düşünceye, davranışa. Yanlış olduğunun temellendirmesini yaparsın mantıklı sebeplerle açıklarsın kendine.
Uğraştığın bir departman doğrultusunda uğraşıyorsundur. Verdiğin emeğinin meyvesini almak istiyorsundur filan. takıntı yapmadan ölçülü olarak o departmana dair tatmin ararsın. bunu da kendi başardığını görmek için yaparsın diğerleri için değil. Zaten amaçların ve hayatındaki hedeflerin doğrultusunda çalıştıkça basit şeylerden tatmin arama oranın da azalacaktır. Topluma daha az ihtiyaç hissedeceksindir.
Kendini en iyi yine sen bilirsin bro. Kimse direk egodan veya bundan diye tespit koyamaz. Anca böyle yardımcı olur.
Kullanıcı avatarı
I Am That I Am
Çaylak
Mesajlar: 1
Kayıt: 09 Şub 2019, 14:52

#3

Okunmamış mesaj

Bu kendine olan inancına dair tereddüt duyduğun için olabilir. Yanlış hatırlamıyorsam blogun ilk aylarında ben de bunları yaşamıştım.
"Ben bunu yapabilirim" dememe rağmen "ya sadece kendimi kandırıyorsam, ya denediğimde yapamazsam" gibi düşüncelere boğulurdum. Hani kendime "ben bunu yaparım" diyordum ama kendi dediğime içimde biyerlerde tam olarak inanmadığım için böyle kuruntulara kapılıyordum.

Mesela bir videoda denk gelmiştim işte özgüven kazanmak için şunu yapın bunu yapın gibi saçmalıklar.
Sonra yolda yürürken aklıma gelmişti "karşı caddede tanıdık birini görmüş gibi bağırmak" buydu konu.
"Ben bunu yaparım kolayca; fakat yapmak istemiyorum" demiştim kendime fakat sonra kuruntulara boğuldum "ya kendimi kandırıyorsam", "ya yapamayacağımı bildiğim için böyle avutuyorsam kendimi" gibi kuruntular. Sonrasında ise "osman abiiii" diye bağırmıştım karşı caddeye işte dsfjsdkndf

Ve bunun gibi onlarcası gerçekten içimden gelmediği halde yaptığım bir çok davranış sırf bu kuruntular yüzünden. Ve açıkcası bunların hiç biri beni bir kaç saniyeden daha fazla tatmin etmemişti.

Sonunda bunları aştım fakat hiç yenmeye çalışmadım akışına bıraktım ve kendimle barışık yaşadım sonra herşey kendiliğinden kayboldu gitti. Fakat sonradan farkettim ki kendime olan inancım arttıkça bunu yenmeye başlamıştım.

Çok takma, eğer *gerçekten* yapmak istemiyorsan yapma "insanın kendine kendini kanıtlamaya çalışması" üzerine hiç düşünmedim aslında, bunun ne kadar sağlıklı olup olmadığını bilmiyorum o yüzden. Fakat kendine inanıyorsan "ben bunu yapabilirim" dediğinde onu yapabileceğini bilirsin. Ve bu kendinden eminliğin sana aksini düşündürecek kuruntulara yer vermez.

Bilmiyorum tam olarak kastettiklerin bunlar mıydı fakat insanın içinden gelmediği yahut yanlış olduğunu düşündüğü bir konuda halen kendine kendini kanıtlamaya çalışması kendine olan inancının yetersiz olmasındandır diye düşünüyorum.
Sonuçta senin "böyle şeylerden bahsetmiyorum, şöyle şeylerden bahsediyorum"diye ayırdığın iki konu birbirinin minimalize edilmiş hali değil mi ?
Kullanıcı avatarı
hellsbells
1. Nesil
Mesajlar: 138
Kayıt: 02 Nis 2018, 17:18

#4

Okunmamış mesaj

[mention]aPeopleArmy[/mention]

O vesveseleri bastırmaya çalışmak metod olarak doğru değil. Yani kendini çok zorlayıp kafandan o düşünceleri silmeye çalışman enerjini boşa harcamana neden olur. Sen kendi gelişimine odaklandıkça, rehavete kapılmadığın müddetçe vesveseler daha az saracaktır seni. Bir de bu apaçık günah olan bir şeyi kendine kanıtlama isteği neyin önemli olduğunu anlamamaktan ve tanrı sözünün ciddiyetini idrak edememekten geliyor.
Kısacası kafandaki düşünceleri bastırmaya çalışıp enerjini sikme, her şey bir anda düzelecek diye bir şey yok eğer genel olarak öğretiyi vs. anladığını düşünüyorsan çabala, eğer çabaladığını düşünüyorsan ve bu şekilde vesveseler etrafını sarıyorsa daha bi çabala ve dua et. Bu verilen çabadan daha mühim bir şey yok şu hayatta.
Kullanıcı avatarı
aPeopleArmy
Sürgün
Mesajlar: 162
Kayıt: 27 Mar 2018, 14:18

#5

Okunmamış mesaj

EyvAllah beyler, cevabımı aldım. Sağolun.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık