Hatayı karşıda aramak vs kendinde aramak

"Bir adamın büyü dediği şey, diğer adamın tekniğinden ibarettir." -Robert Heinlein

Moderatör: Co-Moderatör

Kullanıcı avatarı
aurorα
1. Nesil
Mesajlar: 46
Kayıt: 19 Mar 2018, 19:16

#1

Okunmamış mesaj

Bunu Çok Sık Yapmam'da ve Kancık Sözlükte hatayı dışarıda ara kendinde değil, sen mükmmelsin havası var gibi.
Ama şurada tcma hatayı kendinde ara diyor: https://www.frmtr.com/ask-doktorunuz/41 ... olmaz.html
Bu duruma nasıl bakmak gerek? Telkinsel eğitim mi? Yoksa başta detaylandırılmamış da sonradan detaylandırılmış gibi bir şey mi ya da ben yanlış mı anlıyorum birşeyi?
Kullanıcı avatarı
legoprofesoru
1. Nesil
Mesajlar: 42
Kayıt: 10 Nis 2018, 15:46

#2

Okunmamış mesaj

Kanka çevren bozuksa ve hatayı kendinde ararsan gitgide çevrene benzersin. Bu hata aramak değil kendini törpülemek olur. O yüzden çevreni iyi tahlil et bayağı önemli bu. Tüm suçlu çevre değil elbette, illa ki mallıklarımız olacak. O zaman da hatayı kendinde ara. Peki hatayı ne zaman içeride arayacağız, ne zaman dışarıda arayacağız? Olayın özü burada. Öğretiyi içselleştirdiğin ölçüde iç sesin doğruyu söyleyecektir. Sorumsuz ve düşüncesiz hareketlere aşina oldukça bunları farkedeceksindir, içerisi-dışarısı farketmez. Nerede düzeltebileceğin hata var düzelt ve doğrusuna yaklaştır. Nerede gücünü aşan bir bozukluk görürsün, uzaklaş.
Kullanıcı avatarı
cufive
1. Nesil
Mesajlar: 34
Kayıt: 18 Mar 2018, 15:37

#3

Okunmamış mesaj

Baslikta ve kancikta "hatayi disarida ara" sozunden kasit sen zaten mukemmelsin, hatasizsin degil, sen biseyleri dogru yapiyor olsan bile hatta mukemmel olsan bile disardakiler genelde boktan olduklari icin sendekini gormeyecekler veya gorseler bile kendi malliklarindan/betaliklarindan/asagilik komplekslerinden dolayi sana bok atacaklar. Bu sebepten oturu kendinden emin ol, yapici elestiriyle saldiriyi ayirt et manasinda. Yani curuk tayfayla yaptigin bir halisaha macinda bile farkedebilirsin bu durumu. Harikalar yaratsan bile sana "siradan" muamelesi cekerler, sen de hatayi kendinde ararsin eger kendinin farkinda degilsen ve ortamdakilere geregin fazla onem vermissen. Hatayi nerede arayacagin mevzusunu nuanslar belirliyor. Yani baslikta "sen mukemmelsin" tarzi yaklasimlar var, ama ayni zamanda kendinle ilgili cikarimlar yapmani saglayacak kisimlar da var. Baslikta vurgulanmak istenen olgulardan birisi de , bugune kadar aslinda dogru yaptigin/ yapacagin seylerin dis etkenler tarafindan engellenmesi ve senin bunun farkinda olmaman. Yani orada anlatilmak istenen biraz da bu. Neden bu hale geldiginin farkinda ol mesaji. Eger kisi kendisi disindaki kisiler tarafindan etiketleniyorsa,icinden gelenler engelleniyorsa, onu mukemmel ve essiz kilan ozellikleri torpuleniyorsa, yani kisiye dis etkenler tarafindan sekil veriliyorsa kisi birey olmaktan cikip obje olmaya baslar. Yani burada kisinin ozune seslenme durumu da mevcut. Basligin en guzel etkilerinden birisi bu, kisiyi obje olmaktan kurtarip kisinin birey olmasina yardim ediyor. Ama isin cogu yine kiside oluyor, baslik burada kivilcimi cakiyor.
Yani teknik olarak kisi dogduktan sonra akil cagina gelene kadar disardan aldigi etkiler onun karakterini dogrudan etkiliyor, bu acidan bakarsak hatayi disarida arayabiliriz, ancak elinde firsat olup da akillanmayan, aklini isletmeyen, iyiye-guzele-dogruya yonelmeyen, aptalliga devam eden de hatayi kendinde aramali. Iste nuanslar onemli o yuzden. Yani genel olarak baktiginda Hitler de sucsuz olur o zaman, cunku dogdugunda masumdu, hata hep disaridaydi. Hayir, sonradan tercihini kotu yonde kullandi. Yine baska bir acidan bakarsak , tcma orada kisinin kendisinin degersizlestirdigi id'i ne de sesleniyor olabilir, ayni sekilde gereginden fazla sisen superegoyu da biraz hafifletiyor olabilir. Sonuc olarak ikisinin dengelenmesi (egonun duzenlenmesi) gerekli ve bu da kelimelerin anlami disinda sadece duyusal/gorsel bir sekilde telkin edilmis olabilir. Olabilir diyorum cunku bu konuda (telkin) ahkam kesecek donanima buradaki diger arkadaslar kadar hakim olmadigim dusuncesindeyim. Konu cok dalli budakli iste gorundugu gibi, adamin yazdigi sey yuzeyde baska, derinde baska, gorsel/isitsel olarak baska seyler ifade ediyor ve bunlarin dogru ve tam olarak anlasilmasi da nuanslara bakiyor.
Cevapla Önceki başlıkSonraki başlık